Powstaje nowa ogólnopolska organizacja: Polska Izba Żywności Ekologicznej, która będzie szeroko promowała żywność ekologiczną wśród konsumentów, aktywnie współpracując z mediami i reprezentując interesy branży wobec ośrodków rządowych i społeczeństwa polskiego. – Naszym zadaniem jest ciągłe popularyzowanie wiedzy o certyfikowanej żywności: jak ją odróżnić od produktów konwencjonalnych, w jaki sposób jest produkowana, certyfikowana i kontrolowana. W swoich działaniach PIŻE zamierza jednoznacznie skoncentrować się na promowaniu unijnego logo rolnictwa ekologicznego – mówi Sylwester Strużyna, prezes zarządu Bio Planet S.A., jeden z inicjatorów PIŻE.

W grupie inicjatywnej pomysłodawców Izby znalazły się już takie podmioty jak: Bio Food, Bio Planet S.A., Bioveri, Eko-Wital Sp. z o.o., MyEcolife, Organic Farma Zdrowia S.A., Poloniak, Smak Natury oraz Symbio Polska S.A. i fundacja ZwalczNudę. Trwają prace nad pozyskaniem co najmniej 100 podmiotów zainteresowanych powołaniem Izby. – Nadal poszukujemy chętnych. Zapraszamy do współpracy jednostki certyfikujące, rolników ekologicznych, przetwórców i konfekcjonerów, dystrybutorów oraz sklepy z produktami ekologicznymi – mówi Sylwester Strużyna. – Zainteresowanym chętnie udzielimy wszelkich niezbędnych informacji.

Walne zgromadzenie i wybór władz organizacji zaplanowano wstępnie na 23 czerwca.