Wiejski Stół dr Maryniak to rodzinna firma, która już od 8 pokoleń wytwarza wysokojakościowe wędliny na bazie oryginalnych mistrzowskich receptur – bez szkodliwych sztucznych dodatków i glutenu. Wiejski Stół dr Maryniak to także ceniona w Wielkopolsce marka sklepów, oferujących starannie wyselekcjonowane produkty ekologiczne, tradycyjne i regionalne.

 

Tekst: Marcin Fajerski

Firma Rzeźnictwo-Wędliniarstwo dr Maryniak już od końca XIX w. pielęgnuje zawodową tradycję wyrobu naturalnych wędlin, która przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Przedsiębiorstwo rodzinne tradycje zawodowe kontynuuje w podpoznańskim Skórzewie, łącząc pasję do wędliniarskich tradycji z nowoczesnym podejściem do biznesu oraz dbałością o najwyższą jakość, prozdrowotne właściwości wyrobów oraz zadowolenie rosnącej grupy klientów, którzy chętnie odwiedzają skórzewskie – zmodernizowane już delikatesy.

 

Przywiązanie do jakości

Trzon oferty rodzinnych sklepów stanowią firmowe wędliny. Wiejski Stół dr Maryniak kładzie ogromny nacisk zarówno na składniki produktów, jak i ręczne metody wytwarzania. To bowiem decyduje o walorach smakowych i zdrowotnych produktów marki dr Maryniak. – Sądzę, że nie ma też tradycji bez pamięci o tym, co robili przodkowie – uważa Józef Maryniak. – Jeżeli produkt ma być wartościowy, może być tylko minimalnie przetworzony z zachowaniem cennych wartości odżywczych.

Takie samo podejście rodzinna firma ma do oferty delikatesów, która obejmuje ogromny wybór serów i innych produktów nabiałowych, świeżych warzyw i owoców, rzemieślniczego pieczywa na zakwasie, przetworów owocowych, warzywnych i zbożowych, przypraw i ziół, soków i napojów, miodów, herbat i kaw, bakalii, słodyczy, produktów wegetariańskich i wegańskich, a nawet ekologicznych i regionalnych win.

 

 

W 1998 r. Bartosz i Józef Maryniak byli pierwszymi w historii Polakami, którzy uczestniczyli w międzynarodowym konkursie rzeźnickim we Frankfurcie nad Menem

 

Zakupy ze smakiem

Po modernizacji skórzewskie delikatesy dr Maryniak zyskały przede wszystkim dodatkową przestrzeń, która umożliwiła znaczące poszerzenie wyboru oferowanych produktów, a także odpowiednie ich wyeksponowanie i stworzenie ścieżek zakupowych, ułatwiających kupującym poruszanie się po sklepie i odnajdywanie poszukiwanych pozycji produktowych. Metamorfoza objęła nie tylko rozbudowę sklepu i jego zaplecza, ale również wystrój. Aktualnie bardzo czytelnie nawiązuje on do bogatych rodzinnych tradycji wędliniarskich, kształconych m.in. w Paryżu i niemieckim Kessel, a doskonalonych w sercu Wielkopolski. Odświeżona aranżacja sklepowej przestrzeni współtworzy przyjazny i rodzinny klimat delikatesów i ma znaczący wpływ na komfort zakupów.

Przyjazna atmosfera

Mocnym atutem sklepów Wiejski Stół dr Maryniak jest też miła i kompetentna obsługa kupujących. Każdy z nich może liczyć na rzetelne doradztwo sprzedawców, a także pomoc personelu podczas zakupów. To sprawia, że grono osób odwiedzających delikatesy dr Maryniak stale się powiększa. Wiele z nich staje się regularnymi i lojalnymi klientami. Sklepy firmowe Wiejski Stół dr Maryniak wysoko ustawiają poprzeczkę, stając się cenioną i rozpoznawalną w Poznaniu i regionie wielkopolskim marką.

 

Wyjątkowy wybór

W ciągu nadchodzących lat Wiejski Stół dr Maryniak zamierza skoncentrować się na sukcesywnym poszerzaniu sklepowego portfolio. Duży nacisk firma kładzie wciąż na tradycyjne i wysokojakościowe wyroby wędliniarskie, które stają się coraz popularniejsze w całej Polsce. Cały asortyment produktów marki Wiejski Stół dr Maryniak produkowany jest tylko z naturalnych polskich surowców i bezpiecznych dodatków naturalnych. Obecnie ich oferta obejmuje kilkadziesiąt wędlin dojrzewających i podrobowych, polędwic i szynek, kiełbas i parówek, a także marynowaną słoninę i boczek węgierski. Wszystkie te wyroby odznaczają się zawartością łatwo przyswajalnego białka, żelaza, witaminy B oraz A, D, E i K. Spośród nich prawdziwymi hitami stały się wędliny: Serwolatka i Ziemiańska, szynki, polędwicy, balerony, boczek marynowany, regionalna kaszanka rychtalska, rolka wielkopolska, wątrobianka oraz pasztet wiejski. Do flagowych produktów należy zaliczyć też Winerkę, dietetyczną parówkę produkowaną w naturalnej osłonce baraniej o wyśmienitym smaku.