Z najnowszego raportu Międzynarodowej Federacji Rolnictwa Ekologicznego IFOAM EU oraz Instytutu Badań Rolnictwa Ekologicznego FiBL wynika, że pod koniec 2016 r. wartość światowego rynku ekologicznej żywności i napojów zwiększyła się aż o 10%.

Oznacza to, że sprzedaż produktów w jakości BIO w skali globalnej przekroczyła już próg 89,7 mld $. Choć po ekologiczne artykuły spożywcze sięga coraz więcej konsumentów z krajów azjatyckich czy południowoamerykańskich, to nadal bliźniaczymi silnikami wzrostu w ekobranży pozostają kraje Ameryki Płn. oraz Europy. Jak podaje IFOAM EU oraz FiBL, generują one aż 90% wartości światowego rynku EKO. Najlepiej produkty ekologiczne sprzedają się w Stanach Zjednoczonych i Niemczech. Łącznie mają one aż 5% udziału w branży, podczas gdy we wszystkich innych krajach świata wynosi on ok. 1%.