Topinambur zyskał w ostatnim roku dużą popularność.  Wpadł pod noże znanych szefów kuchni, zaczął pojawiać się w programach kulinarnych i restauracjach. Co sprawiło, że ta bulwiasta roślina zyskała taki rozgłos?

1Topinambur – właściwości lecznicze

Topinambur ma cały szereg leczniczych właściwości:

  • polecany dla diabetyków
  • wysoka zawartość inuliny sprawia, że topinambur korzystnie działa na układ pokarmowy
  • wspomaga prawidłową pracę jelit, wspiera rozwój mikroflory jelitowej
  • polecany w profilaktyce chorób serca i układu pokarmowego

Jak przygotować topinambur?

Przepisów jest wiele, ale dietetycy radzą aby spożywać go w stanie jak najmniej przetworzonym – czyli suszony, świeży lub liofilizowany. Liofilizowany topinambur jest bardzo ciekawym produktem, który warto włączyć do swojej diety. Niewątpliwym plusem jest to, że jest gotowy do spożycia – może być używany zamiast grzanek do zupy, jako posypka do sałatki, dodatek do jogurtu czy po prostu jako zdrowa przekąska.