Rewolucja na rynku BIO żywności w Polsce – Farma Świętokrzyska jako pierwsza polska firma wprowadziła znakowanie BIO warzyw naturalnym światłem. Ta innowacyjna metoda znakowania świetlnymi „tatuażami” pozwala całkowicie zrezygnować z opakowań. Jest to metoda w pełni bezpieczna, zgodna z normami UE, a oznakowane produkty zachowują pełnię wartości odżywczych.

Ze względu na konieczność wyraźnego oznakowania warzyw i owoców, które pochodzą z upraw ekologicznych, producenci byli zmuszeni pakować je w oddzielne opakowania lub znakować naklejkami. Farma Świętokrzyska bardzo szybko zrezygnowała z plastiku na rzecz biodegradowalnej folii z kukurydzy i celulozy, ale – jak mówi prezes firmy Łukasz Gębka – to nadal nie było idealnym rozwiązaniem.

Stąd przełomowa decyzja, aby wykorzystać innowacyjną metodę tzw. natural brandingu i znakować ekologiczne warzywa i owoce za pomocą naturalnego światła. Pierwszymi warzywami dostępnymi z tym oznakowaniem są dynia piżmowa oraz seler z linii BIO Organic, dostępne od początku grudnia w sklepach sieci Lidl.

– Jesteśmy dumni i szczęśliwi, że dzięki współpracy z siecią Lidl jako pierwsi możemy dostarczać do sklepów ekologiczne warzywa bez zbędnych opakowań. To przełom na rynku żywności ekologicznej w Polsce. Od dziś klienci mogą w pełni cieszyć się bio produktami, bez wyrzutów sumienia, że generują niepotrzebne odpady – mówi prezes Farmy Świętokrzyskiej Łukasz Gębka.

Metoda naturalnego znakowania warzyw i owoców pozwala na rezygnację z opakowań na rzecz znaku naniesionego bezpośrednio i bezdotykowo na skórkę za pomocą naturalnego światła, które w niewielkim stopniu zmienia naturalny pigment warzywa, nie uszkadzając jego komórek. Technologia została opracowana przez firmę Laser Food przy wsparciu unijnego programu Eco-innovation i zgodnie z unijnymi normami. Farma Świętokrzyska dokonuje znakowania w swoim zakładzie w Borii koło Ostrowca Świętokrzyskiego.

– Ważne dla nas było, aby ten sposób znakowania nie ingerował w warzywa, by pozostały one pełnowartościowe, a sama metoda była jak najbardziej neutralna dla środowiska – podkreśla Łukasz Gębka.

Farma Świętokrzyska to certyfikowane ekologiczne gospodarstwo rolne, a jednocześnie jedna z największych polskich firm oferujących ekologiczne warzywa, owoce oraz przetwory. Firma zatrudnia 160 pracowników, a na 348 hektarach uprawia ponad 30 rodzajów ekologicznych warzyw i owoców. We własnej przetwórni produkuje obecnie ponad 60 bio-produktów, bazujących na zdrowych, autorskich recepturach. Współpracuje zarówno z dużymi sieciami handlowymi, jak i odbiorcami hurtowymi i detalicznymi. Swoje produkty oferuje również we własnym sklepie internetowym BIOzFarmy.pl.