Ministerstwo rolnictwa w Szwajcarii opublikowało dane za 2017 r. dla żywności ekologicznej. Okazuje się, że aż 1 na 10 świeżych produktów sprzedawanych w kraju w ub.r. był ekologiczny.

Szwajcaria ma też wiele innych powodów do dumy i zadowolenia. Wartość krajowego rynku produktów ekologicznych w kraju wzrosła bowiem o 7,6% w ciągu ostatniej dekady. Tym samym przekroczył on próg 2,25 mld euro. Oznacza to, że roczne wydatki na ekoprodukty per capita w Szwajcarii wyniosły w 2017 r. aż 277 euro. Udział sprzedaży asortymentu BIO w sektorze FMCG podwoił się w ciągu ostatniego 10-lecia i wynosi obecnie 9%. Największymi dystrybutorami detalicznych certyfikowanych artykułów spożywczych w Szwajcarii pozostają sieci supermarketów Migros – 33% udziału w rynku i Coop – 44%.