Z danych MarketResearch.Biz wynika, że światowy rynek nabiału przekroczył już wartość 12 mld $ w 2017 r. Szacuje się, że do 2026 r. będzie rósł w rocznym tempie wynoszącym 7,20%. W Polsce również zwiększa się zapotrzebowanie na certyfikowane produkty nabiałowe.

Rozwój światowego rynku nabiału w standardzie BIO nabiera tempa. Głównym czynnikiem stymulującym sprzedaż tych wyrobów jest wzrost świadomości konsumentów i ich dbałość o bezpieczeństwo kupowanej żywności. Coraz większej grupie osób sięgających po certyfikowany nabiał zależy również na dobrostanie zwierząt hodowlanych. Popyt na nabiałowy asortyment rośnie także w Polsce. Z danych IJHARS wynika, że w 2015 r. przetworzono w naszym kraju zaledwie 4095,7 ton mleka, a w 2016 r. buło to już 149,305 ton. Na przetwarzanie mleka w Polsce w systemie ekologicznych decyduje się coraz więcej dużych graczy, m.in. Piątnica, Bakoma, Mlekovita, Polmlek i Mlekpol. Wg danych IJHARS w naszym kraju funkcjonuje obecnie 25 certyfikowanych mleczarni. Z badań IMAS International wynika natomiast, że ekologiczne jaja, mleko i jego przetwory należą do najchętniej kupowanych produktów z certyfikatem rolnictwa ekologicznego.