Jak podaje w swoim najnowszym raporcie Międzynarodowa Federacja Rolnictwa Ekologicznego FiBL, sprzedaż ekoproduktów na świecie przekroczyła już wartość 81,6 mld $, a jeszcze w 2000 r. rynek wyceniano na 8 mld $. Z danych FiBL wynika też, że na świecie w 179 krajach funkcjonuje 2,4 mln certyfikowanych producentów, podczas gdy w 1999 r. było ich raptem 200 tys. Tempo wzrostu w ekobranży na świecie od kilku lat jest dwucyfrowe i od ok. 2 lat utrzymuje się na poziomie 10%. W Niemczech, pierwszym co do wielkości rynku w Europie, dochód ze sprzedaży ekoproduktów w 2016 r. wyniósł 9,5 mld $. FiBL udostępnił także dane dotyczącego polskiego rynku. Wynika z nich, że sprzedaż certyfikowanej żywności w naszym kraju sięgnęła 167 mln €, a więc blisko 735 mln zł. Okazuje się też, że Polska pozostaje jednym z wiodących na świecie producentów owoców strefy umiarkowanej w jakości BIO oraz globalnym liderem w produkcji certyfikowanych jabłek.