O linii ekologicznych produktów na zakwasie i ich wyjątkowych właściwościach z (Mikołajem Batorem właścicielem Zakwasowani.pl), rozmawia Michał Nowak

Michał Nowak:Skąd wzięła się idea stworzenia marki Zakwasownia oraz linii ekologicznych produktów na zakwasie?

Mikołaj Bator Z potrzeby zdrowia. Szukaliśmy uzupełnienia diety o zdrowe kiszonki podczas choroby nowotworowej mojej żony i zaczęliśmy robić dla siebie oraz przy okazji dla znajomych zakwas z buraków. Produkt domowy tak się spodobał w naszym środowisku, że zaczęto nas polecać i namówiono do stworzenia małej, garażowej manufaktury, by więcej osób miało szansę na zdobycie produktu o tak doskonałych właściwościach.

Które z zalet produktów Zakwasownia wyróżniają je na rynku?

Przede wszystkim stawiamy na smak i jakość buraka. Produkty są wytwarzane z jego najlepszej odmiany na rynku. Mamy dodatkowo na uwadze walory smakowe jakie dają przyprawy, dlatego robimy kilkanaście zakwasów w różnych odmianach smakowych tj.np. zakwas korzenny z anyżem, kardamonem i cynamonem lub zakwas z chili. Istotną zaletą zakwasów z naszej manufaktury jest również szybka fermentacja i brak pasteryzacji. Produkty dzięki temu są smaczniejsze i mają więcej wartości odżywczych. Jesteśmy jedynym na rynku producentem certyfikowanym przez Instytut Dr Ewy Dąbrowskiej i Organizację Vegan Label ze Szwajcarii.

Jak wygląda współpraca z Zakwasownia oraz jakie mają Państwo kanały dystrybucji produktów?

Dostarczamy je dzięki własnej logistyce raz w tygodniu, a już niebawem dodatkowo przez BioPlanet.

Jakie wartości dodane oferują Państwo przy współpracy z Wami?

Przede wszystkim oferujemy unikalną gamę produktów w doskonałych opakowaniach klasy winiarskiej, częste nowości produktowe oraz silny marketing w mediach.

Jakie cele i plany stawiają przed sobą Państwo w najbliższej przyszłości?

Robić jeszcze smaczniejsze kompozycje zakwasów, kimchi, kombuczy oraz octów. Chcemy przenosić coraz więcej naszych pasji na półki sklepowe, bo to największa satysfakcja jest wtedy, kiedy klienci piszą maile z podziękowaniami i cieszą się z naszych sukcesów.