O 460% – dokładnie o tyle wzrosło zainteresowanie skwalanem na świecie na przestrzeni ostatnich 24 miesięcy wg Google Trends. Ten wyjątkowy kosmetyk przebojem zdobywa serca klientek na całym świecie ze względu na swoje wszechstronne działanie. Stanowi też cenny składnik wielu profesjonalnych kosmetyków anti-aging.

Skwalan stanowi nasyconą formę skwalenu, naturalnego składnika ochronnej warstwy lipidowej naskórka. To lekki, bezzapachowy, błyskawicznie przyswajany przez skórę olejek, otrzymywany z oliwy z oliwek. Polecany do każdego typu cery, zwłaszcza w pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej i wrażliwej.

Regeneruje płaszcz lipidowy naskórka, poprawia nawilżenie i uelastycznia skórę. Działa silnie antyoksydacyjnie i spowalnia procesy starzenia się skóry. Jest naturalnym filtrem UV. Zwiększa zdolność transportu składników aktywnych w głąb skóry, dzięki czemu stanowi doskonały dodatek do domowych kosmetyków, kremów czy maseczek.