Z Marcinem Justem, właścicielem firmy SemCo i laureatem EKOinnowacji Ekodostawców rozmawia Michał Nowak.

Jak zrodził się pomysł na serię ekologicznych olei smakowych?
Pomysł powstał kilka miesięcy temu. Na podstawie badania rynku doszliśmy do wniosku, że konsumenci coraz bardziej interesują się tego olejami tłoczonymi na zimno, nierafinowanymi. Chodzi nie tylko o to, że tego rodzaju produkty urozmaicają smak potraw, ale przede wszystkim o fakt, że nie zawierają sztucznych aromatów, konserwantów i są zgodne z modnym dziś trendem tzw. czystej etykiety. Stwierdziliśmy, że poszerzymy ofertę produktów BIO, ponieważ w tym segmencie rynku zapotrzebowanie na produkty polskie, prozdrowotne i ekologiczne dynamicznie wzrasta.
Jak wyglądał proces przygotowania i wprowadzania tego produktu na rynek i jakim wyzwaniom musieli Państwo stawić czoła?
Przede wszystkim testowaliśmy, jaki olej najlepiej sprawdzi się jako bazowy. Okazało się, że najbardziej odpowiednim jest słonecznikowy. Równie trudny był dobór smaków. Do pracy nad nimi zaangażowanych było wiele paneli sensorycznych, czyli grup osób o ponadprzeciętnych zdolnościach do wyczuwania smaku i zapachu. Efekt finalny ich prac jest obecnie dostępny w sprzedaży.
Jakim zainteresowaniem wśród konsumentów cieszy się seria ekologicznych olei smakowych?
Osoby zainteresowane olejami smakowymi BIO SemCo, to konsumenci wybierający produkty innowacyjne z uwzględnieniem różnych czynników, włączając aspekty prozdrowotne, dietetyczne, chęć wypróbowania nowego produktu i jego naturalność.
Czy planują Państwo wprowadzić do oferty SemCo kolejne innowacyjne produkty?
W firmie SemCo cały czas pracujemy nad kolejnymi projektami dostosowanymi do oczekiwań konsumentów. Rolą producenta jest kreowanie potrzeb klientów poprzez oferowanie nowych smaków. Różnorodność asortymentu jest dla nas bardzo ważna i pozwala nam docierać do nowych odbiorców. Ich zadowolenie sprawia, że są zadowoleni i sięgają po kolejne produkty.
Jakie są najbliższe plany SemCo? Na jakich działaniach firma zamierza skoncentrować się w przyszłości?
SemCo sukcesywnie unowocześnia i dostosowuje technologię produkcji olejów tłocznych na zimno do obowiązujących wymagań rynkowych, aby spełniała najwyższe standardy bezpieczeństwa, a produkty były satysfakcjonujące dla klientów. Realizujemy długoletnie kontraktacje z rolnikami, których szkolimy w zakresie Dobrej Praktyki Rolniczej. Nasiona do produkcji są starannie selekcjonowane i dobierane pod kątem produkcji, aby surowiec wyprodukowany był zgodnie z najwyższymi standardami. SemCo prowadzi stałą współpracę z akredytowanym laboratorium Eurofins w zakresie badań naszych surowców i produktów, a nadzór nad bieżącą produkcja prowadzi we własnym laboratorium zakładowym. Firma SemCo w najbliższym czasie zamierza poszerzyć ofertę o kolejne oleje smakowe. Prowadzimy badania nad nową seria produktów, która prawdopodobnie pojawi się w sprzedaży we wrześniu 2019r.