Centrum Naturalnego Odżywiania i Terapii Orkiszowe Pola przeprowadziło się do nowej lokalizacji. Rozwinęło działalność edukacyjną na cały kraj, nawiązując współpracę z ośrodkami akademickimi i wieloma cenionymi autorytetami. O tym, jaka była droga Orkiszowych Pól do osiągnięcia rozpoznawalności, o rynku i najbliższych planach opowiada ich założycielka, Dorota Łapa

Rozmawia: Marcin Fajerski

 

Co skłoniło Panią do zainteresowania się tematyką żywienia, dietetyki i takimi metodami terapeutycznymi, jak ziołolecznictwo, akupunktura czy masaż ajurwedyjski? 

 

Dorota Łapa, Orkiszowe Pola: Już od najmłodszych lat interesował mnie człowiek. Wszelkie zagadnienia związane z jego zdrowiem i niesienie pomocy innym. Ukończyłam więc liceum medyczne, by następnie podjąć pracę jako pielęgniarka na oddziale niemowlęcym. Wkrótce potem ukończyłam studia na Wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, uzyskując tytuł specjalisty ds. żywienia. To skierowało moje zainteresowania w stronę racjonalnego odżywiania i wpływu diety na nasze zdrowie.

W 2006 r. problemy alergiczne moich dzieci i niezadowalające efekty klasycznej terapii oraz dietetyki sprawiły, że zaczęłam czerpać wiedzę z tradycyjnej medycyny chińskiej i makrobiotyki. Zmiana codziennych nawyków całej rodziny przyniosła oczekiwane rezultaty. Już w 2010 r. ukończyłam pomyślnie zdanym egzaminem kurs Dietetyki Leczniczej Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Cały czas pogłębiam swoją wiedzę dotyczącą naturoterapii. Zdaję sobie bowiem sprawę, że to co kupujemy i jak jemy ma decydujący wpływ na naszą kondycję i ogólne samopoczucie. Tylko mając odpowiedni zasób informacji można uświadomić ludziom, jak ważnym elementem dbałości o zdrowie jest odpowiednie odżywianie.          

 

Po kilku latach Orkiszowe Pola stały się marką znaną nie tylko w Wielkopolsce, ale również w innych regionach. Jak narodziła się koncepcja ich stworzenia i w jaki sposób ona ewoluowała? Działalność Orkiszowych Pól daleko przecież wykracza poza prowadzenie specjalistycznego sklepu…

 

Zdobyte doświadczenia zachęciły mnie do dzielenia się wiedzą i obserwacjami z najbliższymi, przyjaciółmi i innymi ludźmi. Trzon działalności Orkiszowych Pól stanowi zatem szeroko rozumiana działalność edukacyjna. Zaczęliśmy od szkoleń i warsztatów organizowanych w naszym domu rodzinnym, w wolnym czasie. Wkrótce osoby z nami związane zaczęły pytać o produkty, o których mówię. W ten sposób pojawiła się idea otwarcia sklepu specjalistycznego. A z biegiem czasu potrzeba stworzenia Centrum Naturalnego Odżywiania i Terapii Orkiszowe Pola, które założyłam z Moniką Czarnecką. Pomysł ewoluował dzięki osobom zaangażowanym w jego realizację, posiadającym wiedzę i kompetencje dotyczące dietetyki oraz naturalnych terapii. W Orkiszowych Polach wszystko zaczyna się od porady. Sądzę, że to główna zasługa naszego sukcesu i poszerzającej się grupy zadowolonych i lojalnych klientów. Traktujemy troskę o zdrowie holistycznie. Jeden kamyk rzucony w wodę daje niewielkie nadzieje, że fala dotrze do brzegu, ale już kilka rzuconych w różnych punktach daje znacznie lepsze efekty. Dlatego nieustannie poszerzamy naszą działalność edukacyjną.

 

Orkiszowe Pola nie poprzestają na konsultacjach diagnostycznych, szkoleniach i warsztatach organizowanych w Centrum Naturalnego Odżywiania i Terapii. Angażuje się Pani również w kampanie społeczne, uczestniczy w konferencjach, prowadzi zajęcia w ośrodkach edukacji, firmach i szpitalach…

 

Zależy nam na przyciągnięciu możliwie najszerszej grupy zainteresowanych osób ze wszystkich grup wiekowych i o zróżnicowanych potrzebach. Dlatego z radością przyjęliśmy możliwość współpracy z ramach Projektu Wielkopolska Onkologia prowadzonego przez Szpital Kliniczny Przemienienia Pańskiego Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. W Orkiszowych Polach rozumiemy odżywianie jako dobór konkretnych produktów dostosowanych do indywidualnych potrzeb dietetycznych. Chcemy pokazać ludziom, zwłaszcza tym chorującym, że mogą zapobiec wycinaniu guzów czy konieczności korzystania z chemioterapii, a w przypadku choroby pokazać, że dieta może mieć istotny wpływ na jakość życia. Zależy nam także na tym, aby propagować zdrowy styl życia wśród rodziców i przyszłych pokoleń, dlatego mocno zaangażowaliśmy się w kampanie ZdrowyPrzedszkolak.org  oraz stworzyliśmy ZdrowyUczeń.org. Dane na temat zdrowia dzieci są alarmujące: w przyszłości już co 4 dorosła osoba może zmagać się z cukrzycą, a Światowa Organizacja Zdrowia WHO zwraca uwagę na problem coraz większej otyłości wśród dzieci.

 

Jak z perspektywy ostatnich lat działalności Orkiszowych Pól zmienia się podejście Polaków do zdrowego odżywiania? Czy moda na zdrowy styl życia opanowała już nasz kraj?

 

Dostęp do informacji dotyczących zdrowego odżywiania staje się w Polsce powszechny, a mimo to wciąż wiele osób ma potrzebę skorzystania z naszego doradztwa w tym zakresie. Diagnoza i nasze zalecenia często działają na klientów jak terapia szokowa, która zaczyna przynosić pożądane rezultaty, choć oczywiście zdarza się, że część osób dość niechętnie zmienia swoje dotychczasowe nawyki żywieniowe i poddaje się zabiegom np. akupunktury. Dlatego cały czas wyjaśniamy im, na czym polega funkcjonalność naturoterapii i powoli kruszymy mury wcześniejszych uprzedzeń i przyzwyczajeń.

Otwartość klientów zaczyna się zmieniać in plus dla nas, ale ciągle jeszcze dostrzegamy potrzebę mozolnej pracy u podstaw i zmiany podejścia Polaków do tego, co wkładamy do naszych koszyków zakupowych i jemy. Z moich obserwacji wynika jednak, że przybywa w naszym kraju osób świadomych, że jedzenie, jego pochodzenie i jakość są bardzo ważne dla zdrowia. Choć dla Polaków ceny nadal stanowią istotne kryterium zakupu żywności, uczymy ich, że wybór odpowiednich produktów można potraktować jak długoterminową inwestycję. Te działania przynoszą zadowalające efekty. Dla dużej części klientów, zarówno w średnim, jak i podeszłym wieku, ceny dobrej żywności nie stanowią już istotnej bariery.

 

Zmiana lokalizacji pozwoliła Orkiszowym Polom nie tylko na rozwinięcie działalności diagnostycznej, ale także na znaczne poszerzenie oferty. Jak zwiększa się podaż produktów ekologicznych i naturalnych? Czy wszystkie produkty z certyfikatem rolnictwa ekologicznego są na pewno dobre dla zdrowia? W sklepach można już przecież kupić certyfikowane chipsy i słodycze?

 

Odkąd prowadzimy nasze sklepy, podaż i dostępność produktów ekologicznych oraz naturalnych znacząco się zwiększyły, co daje nam większą swobodę w kompletowaniu oferty. Przeprowadzka do nowego obiektu również nam to umożliwiła i wybór produktów w Orkiszowych Polach stale się poszerza. Jesteśmy otwarci na zapytania ze strony naszych klientów, ale też bardzo poważnie i odpowiedzialnie podchodzimy do tworzenia oferty.

W moim przekonaniu rozwój ekożywności jest potrzebą współczesnego człowieka, który coraz częściej choruje i musi sięgnąć do korzeni, aby równowaga na Ziemi wracała do normy. Należy jednak zauważyć, że wśród produktów ekologicznych zdarzają się takie, które nie mają pożądanych właściwości i nie zawsze służą człowiekowi. Uważam, że podstawą sensownego korzystania z certyfikowanych artykułów spożywczych powinna być wiedza o jedzeniu. Właśnie to czyni nas godnymi zaufania. Oczywiście podejście dużej części firm w ekobranży do funkcjonalności i prozdrowotnych walorów produktów z roku na rok zaczyna się zmieniać na korzyść konsumentów, co pozwala nam na lepsze dostosowanie oferty do ich potrzeb. Mimo to nie sposób nie odnieść wrażenia, że część producentów kieruje się chęcią osiągnięcia lepszych wyników finansowych poprzez wprowadzanie wysokoprzetworzonych, atrakcyjnych smakowo, ale nie zawsze funkcjonalnych innowacji.

 

Jak podsumowałaby Pani ostatni okres działalności Orkiszowych Pól? Jakie są ich efekty? Na czym zamierza się Pani skoncentrować w przyszłości? Czym zaskoczą nas Orkiszowe Pola w najbliższej przyszłości?

 

Organizowane przez nas zajęcia, warsztaty i realizowane kampanie z roku na rok przynoszą coraz lepsze efekty. To dla mnie potężna motywacja do kontynuowania i rozwijania działalności Orkiszowych Pól.

Przeniesienie Centrum Naturalnego Odżywiania i Terapii do osobnego, większego obiektu handlowego umożliwiło nam nie tylko poszerzenie oferty, ale też zaproponowanie ludziom bogatszego programu szkoleniowo-warsztatowego. W nowym obiekcie wydzieliliśmy też osobną powierzchnię na konsultacje i zabiegi, m.in. na TCM, akupunkturę, moksę, biorezonans, oczyszczanie organizmu, diagnostykę nietolerancji pokarmowych CD, fizjoterapię, masaż shiatsu, ajurwedę, nutrigenetykę, odchudzanie i diagnostykę żywej kropli krwi. W nowych gabinetach zespół specjalistów Orkiszowych Pól – dietetyków, diagnostów i terapeutów – pomaga znaleźć klientom drogę do zdrowia, lepszego samopoczucia, a także pozbycia się wielu męczących i przewlekłych dolegliwości.

Na przyszłość mamy wiele ambitnych planów. Przede wszystkim zależałoby nam na poszerzeniu współpracy z cenionymi ośrodkami akademickimi, aby wspólnie działać na rzecz podnoszenia świadomości żywieniowej i zdrowotnej Polaków. Chcielibyśmy też mieć większy wpływ na zmianę podejścia środowiska lekarskiego do diety i ośrodków leczenia – do żywienia pacjentów. Powoli poszukujemy również możliwości dla stworzenia fundacji, która pozwoliłaby nam dotrzeć do szerszego grona osób zainteresowanych poprawą swojego stanu zdrowia.