Trudno jest przecenić właściwości kokosów i produktów stworzonych na jego bazie. Od lat doskonale sprawdza się zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Na rynku regularnie pojawiają się kolejne nowości produktowe, w których główną rolę odgrywa kokos.
Tekst: Barbara Domichowska
Orzech kokosowy, choć w Polsce znany jest już od dawna, dopiero od kilku lat święci prawdziwe triumfy. W niepamięć poszły czasy, kiedy znane i wykorzystywane były jedynie wiórki kokosowe. Obecnie konsumenci mają możliwość nabyć produkty na jego bazie niemal pod każdą możliwą postacią. Co zatem kryje kokos?
Szerokie zastosowanie
W chwili obecnej produkty na bazie kokosa znaleźć można pod niemal każdą postacią. Choć prym nieustannie wiodą wiórki, od wielu lat wykorzystywane przy produkcji żywności, to inne jego wytwory zdążyły już zaskarbić sobie wiernych konsumentów. Po napój kokosowy, z uwagi na walory smakowe i zdrowotne, bardzo chętnie sięgają nie tylko osoby na dietach eliminacyjnych. W formie zagęszczonej doskonale sprawdza się zarówno w kuchni podczas przygotowywania głównie dań hinduskich oraz wszelkiego rodzaju koktajli. Okazuje się, że z powodzeniem zastępuje tradycyjną bitą śmietanę. Od lat znany jest również olej kokosowy, który z uwagi na zwartą konsystencję okazuje się doskonałym zamiennikiem masła i margaryny. Docenili go także producenci kosmetyków, choć wiele konsumentek z chęcią sięga po niego w wersji podstawowej używając do pielęgnacji ciała, włosów, a nawet zębów. Sprawdza się nie tylko jako balsam, ale i jako naturalny, dbający o delikatną skórę twarzy, środek do demakijażu.
Konsumenci coraz częściej sięgają także po wydawałoby się mniej oczywiste produkty na bazie kokosa. Od paru lat polski rynek podbijają zatem wszelkiego rodzaju słody oraz mąki.
Wszystko to znajduje swoje uzasadnienie nie tylko w smaku, ale przede wszystkim w jego właściwościach.
Na zdrowie
Trudno jest wyliczyć wszystkie właściwości orzecha kokosowego. Wyściółka jego skorupy bogata jest w błonnik, potas, magnez o kwas foliowy. W miąższu znajdują się nasycone kwasy tłuszczowe, które, w odróżnieniu od tłuszczy zwierzęcych, zwiększają poziom tzw. dobrego cholesterolu i obniżają zły. Olej kokosowy poleca się osobom zmagającym się z otyłością, szczególnie brzuszną.
Naukowcy przekonują także, że kokos może zapobiegać powstawaniu próchnicy. W kontakcie z zawartymi w ślinie enzymami trawiennymi zapobiega przyleganiu i osadzaniu się bakterii będących ich przyczyną.
Część naukowców twierdzi, że znajdujące się w miąższu orzech substancje potrafią zwalczyć gronkowca złocistego, a nawet poradzić sobie z wirusem opryszczki, odry i grypy. Tych wyników badań jak do tej pory jednak oficjalnie nie potwierdzono.
Wstępne badania dają także sporą nadzieję osobom zmagającym się z chorobami Alzheimera i Parkinsona. Trójglicerydy łańcuchowe znajdujące się w miąższu mogą zapobiec ich rozwojowi, a nawet wspomóc leczenie.
Cukier kokosowy charakteryzuje się dużo niższym indeksem glikemicznym, niż biały. Zawiera też inulinę, błonnik, który spowalnia wchłanianie cukrów, a mimo to podobnie jak tradycyjny cukier w połowie złożony jest z fruktozy.
Mąka kokosowa z kolei oprócz bogactwa w błonnik, nie zawiera glutenu, fityn, ani cholesterolu, dlatego poleca się ją osobom cierpiącym na celiakię i cukrzycę. 100 g tego produktu dostarcza 443 kcal.
Kokos dobry na wszystko
Im lepiej poznawane są właściwości orzecha kokosowego, tym szersze znajduje on zastosowanie zarówno w dietetyce, jak i kosmetyce. Szeroki wachlarz zastosowań, bogaty smak oraz piękny zapach sprawiają, że jest to produkt wyjątkowo cenny pod każdym kątem, a moda na jego zastosowanie potrwać może jeszcze przez wiele lat.