2 lata temu w zakładzie konfekcjonowania surowców ekologicznych Bio Planet w Wilkowej Wsi uruchomiony został wydzielony zakład konfekcjonowania tylko dla surowców alergennych, tj. zbóż zawierających gluten, orzechów, orzeszków ziemnych, sezamu i soi. Tym sposobem wyeliminowano ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego surowców niealergennych, co pozwoliło nam z etykiet informację o możliwej kontaminacji.
Wytypowanych zostało 9 rodzajów BIO surowców (kasza jaglana, kasza gryczana niepalona, ryż biały długi, ryż brązowy długi, wiórki kokosowe, słonecznik łuskany, morele suszone, daktyle suszone, śliwki suszone kalifornijskie). Kolejno kupowane partie tych surowców zostały poddane analizie w zewnętrznym laboratorium akredytowanym potwierdzającą, że zawartość glutenu nie przekracza 20 mg / kg. Na etykietach tych produktów pojawił się symbol przekreślonego kłosa oraz informacja słowną na kontretykietach „Produkt bezglutenowy”. Bio Planet pozostawiło tym produktom poprzednio używane kody EAN. W najbliższych dniach na półkach i witrynach sklepowych pojawią się pierwsze bezglutenowe produkty pod marką Bio Planet.