Sprzedaż ekologicznej żywności w Polsce nadal rośnie, ale liczba jej producentów w naszym kraju zmniejsza się. Wg Gazety Prawnej to efekt przede wszystkim zaostrzającej się konkurencji, niskich cen oraz wciąż słabo rozwiniętej dystrybucji.

Z danych IJHARS wynika, że na koniec 2017 r. w Polsce było 21,4 tys. producentów ekologicznej żywności. To aż o 2 tys. mniej niż w 2016 r. Z ekologicznych metod produkcji rezygnuje coraz więcej rolników już 3 rok z rządu. Powierzchnia certyfikowanych użytków rolnych w naszym kraju wynosi niecałe 500 tys. ha. Należy zaznaczyć, że to najgorszy wynik od 2011 r. W Polsce sprzedaż artykułów spożywczych w jakości BIO nadal rośnie w dwucyfrowym tempie. Rynek przekroczył już próg 1 mld zł, ale to nadal to nie więcej niż 1% w obrębie sektora spożywczego.