Podobnie jak w poprzednich 6 sezonach, czeska wyprawa naukowa na Antarktydę zaopatrzyła się przed wyjazdem w żywność ekologiczną produkcji PROBIO. Wielu członków ekspedycji zrezygnowało ze swych długoletnich przyzwyczajeń picia kawy z kofeiną, kiedy z zachwytem odkryli kawę orkiszową.

Najbardziej do gustu przypadła im rozpuszczalna kawa orkiszowa z cykorią BIOLINIE, która wg polarników ma najwyraźniej wyczuwalną typową nutę goryczki. Hitem niedzielnych śniadań są racuchy jęczmienne i naleśniki gryczane przygotowywane z sypkich mieszanek BIOLINIE, a tuż za nimi uplasowały się owsianka z jabłkami i cynamonem BIOLINIE oraz owsianka z truskawkami BIOLINIE. Najbardziej jednak polarnicy cenią sobie pokaźnych rozmiarów zapasy ekologicznych mąk z pełnego przemiału z różnych rodzajów zbóż.  Tegoroczny lekarz ekspedycji František Fornůsek po zdiagnozowaniu spożycia przez 19 członków wyprawy piecze prawie codziennie bochenek z 4 kg mąki.