Orkiszowe Pola działają w Poznaniu już prawie od 6 lat. W tym czasie stały się jednymi z najchętniej odwiedzanych sklepów specjalistycznych i poradni dietetycznych w stolicy Wielkopolski. Sprawdziliśmy, jakie skarby skrywają i jaki był ich przepis na finansowy sukces  

DSC_3774Tekst: Marcin Fajerski

Centrum Naturalnego Odżywiania Orkiszowe Pola istnieje w Poznaniu od 2010 r. Obecnie w jego ramach działają 2 sklepy stacjonarne z kompleksową ofertą żywności ekologicznej i funkcjonalnej, a także rozwinięte gabinety z wykwalifikowaną kadrą dietetyków oraz gabinetem diagnostycznym. Jak narodził się ten łączący sprzedaż detaliczną i profesjonalne doradztwo dietetyczne koncept? – Orkiszowe Pola swój sukces zawdzięczają nie tylko modzie na zdrowe odżywianie, ale przede wszystkim potrzebie popularyzowania zdrowej diety zawierającej nieprzetworzoną żywność – opowiada Dorota Łapa, założycielka centrum. – Jako specjalistka z wykształceniem z zakresu dietetyki tradycyjnej medycyny chińskiej, ziołolecznictwa, holistycznego rozumienia funkcjonowania człowieka, osoba dbająca o zdrowie własnych dzieci, chciałam stworzyć ośrodek działający zgodnie z powiedzeniem Hipokratesa „Twoje pożywienie może być lekarstwem”.

 

DSC_3852Oferta oparta na wiedzy

Orkiszowe Pola mogą pochwalić się bardzo bogatą ofertą produktów BIO i funkcjonalnych. Asortyment dostępny w sklepach dobierany jest zarówno pod kątem oczekiwań klientów, jak i dokładnie przeanalizowanych właściwości poszczególnych artykułów spożywczych, naturalnych suplementów, a także kosmetyków. – Staramy się proponować klientom produkty, które dobrze będą służyć ich zdrowiu i które mogą stanowić podstawę zindywidualizowanej, odpowiednio zbilansowanej diety – mówi Dorota Łapa. – Wierzymy, że podstawę sensownego korzystania z ekożywności stanowi przede wszystkim wiedza o jedzeniu. Dlatego też misja i działalność Orkiszowych Pól opierają się na jej przekazywaniu. To wiedza pomaga zdobyć zainteresowanych i lojalnych klientów. Tacy konsumenci stają się najlepszymi ambasadorami naszej marki i zdrowego stylu życia – puentuje.

 

Ważne jest zastosowanie

Orkiszowe Pola nie ograniczają się do doradztwa w sklepach stacjonarnych. Profesjonalną pomoc zapewniają klientom również dyżurni dietetycy, przyjmujący w gabinetach diagnostycznych. Co istotne, przekazywana wiedza dotyczy nie tylko produktów, ale również sposobów ich stosowania albo przyrządzania. Orkiszowe Pola organizują też wiele cyklicznych eventów, prowadzonych przez Dorotę Łapę lub zaproszonych gości, m.in. Bożenę Żak-Cyran. – Podczas warsztatów gotowania dzielę się wiedzą o sztuce gotowania wg pięciu przemian, klasyfikacji i doborze pożywienia oraz przygotowywaniu pełnowartościowych potraw o znaczeniu leczniczym. Każde szkolenie obejmuje część teoretyczną i praktyczną – wyjaśnia właścicielka Orkiszowych Pól.

Warto nadmienić, że oprócz kulinarnych pokazów w programie wydarzeń znajdują się też degustacje. Ostatnio Orkiszowe Pola zorganizowały np. wakacyjny piknik bezglutenowy, podczas którego można było skosztować botwinkowych burgerów, kokosanek i humusu z suszonymi pomidorami.

 

Zdrowie dla wszystkich

Orkiszowe Pola są też dobrym przykładem tego, w jaki sposób należy promować zdrowe odżywianie i docierać z ofertą do potencjalnie zainteresowanych klientów. Dorota Łapa prowadzi wykłady z zakresu żywienia w placówkach szkolnych całego regionu. Są one skierowane zarówno dla dzieci, jak i ich rodziców. Właścicielka Orkiszowych Pól jest też moderatorką Kampanii na rzecz Naturalnego Odżywiania Dzieci ZdrowyPrzedszkolak.org. Szkolenia organizowane są również dla osób aktywnych zawodowo i w starszym wieku. Wcześniej właścicielka brała również udział w przygotowywaniu edukacyjnych programów „Zdrowie bez recepty”, które emitowano w TVP Poznań.

Podsumowując, Orkiszowe Pola stanowią znakomicie funkcjonujące, a więc i bardzo udane połączenie placówki detalicznej z usługami, które nie są tylko wartością dodaną do produktów, ale integralną częścią jej działalności.