Fundacja Partnerstwo dla Środowiska przyznała pierwsze certyfikaty Produkt Lokalny z Małopolski. Celem certyfikatu jest wyróżnienie produktów najwyższej jakości, dodatkowo związanych z regionem z którego pochodzą.
Obecnie klient bardzo często chce wiedzieć gdzie została wyprodukowana żywność, którą kupuje. Woli wybrać produkt, który nie jest anonimowy, za którym stoi konkretny, lokalny wytwórca. Daje mu to poczucie, że nabywa coś autentycznego, opartego na dawnej recepturze. Dlatego też, aby zapewnić gwarancję tej jakości fundacja podjęła współpracę z lokalnymi producentami i rolnikami. Dzięki przyznanym certyfikatom mogą oni liczyć nie tylko na dystrybucję w ramach Regionalnego Systemu Sprzedaży Produktów Lokalnych z Małopolski, ale tez na doradztwo technologiczne czy marketingowe.

Do programu może przystąpić każdy lokalny producent z Małopolski. Należy wypełnić formularz kontaktowy, a następnie pozytywnie przejść proces weryfikacji oraz audyt certyfikujący.
Więcej informacji znajduje się na stronie www.fpds.pl