Końcówka roku 2014 obfituje w nowe otwarcia punktów z ekologiczną i prozdrowotną żywnością. Coraz częściej sklepy te powstają w mniejszych aglomeracjach miejskich z populacją nieprzekraczającą 200 tys. mieszkańców oraz miejscowościach, które mają od 30 do 50 tys. mieszkańców.

Wśród placówek, które pojawiły się na mapie w 2014 r. na szczególną uwagę zasługuje m.in. Ekoganik Market w Zielonej Górze, prowadzony przez Katarzynę Makaś oraz Paulinę Bartlińską. W ofercie znajdują się bowiem nie tylko certyfikowane artykuły spożywcze, ale również kosmetyki, środki piorąco-czyszczące, a nawet tekstylia i naturalne suplementy diety.

W Białymstoku powstał natomiast Ale Zielony Sklep, którego właścicielem jest Radosław Puchalski. W jego ofercie oprócz ekoproduktów, konsumenci odnajdą także te wegańskie i wegetariańskie.

Pierwszy ekosklep zyskali też mieszkańcy Płońska. W ofercie Zdrowej Chaty, prowadzonej przez Agnieszkę Altman, znajduje się ok. 300 jednostek magazynowych wyeksponowanych na powierzchni ok. 40 m².

Nowe punkty z ofertą produktów ekologicznych otwierane są też w największych miastach Polski, m.in. sklep Eko Logicznie w Krakowie, którego właścicielem jest Łukasz Fiuczyński.