Świeże medjoole stały się jednym z najmodniejszych produktów z segmentu superżywności na świecie. O tym, czym różnią się one od innych odmian daktyli i dlaczego warto polecić je wszystkim dbającym o zdrowie, opowiada Tamir Cohen z Izraelskiego Stowarzyszenia Upraw Daktyli Hadiklaim, które w Polsce ściśle współpracuje z firmą OrganicHouse

Rozmawia: Marcin Fajerski

 

Medjool zdecydowanie wyróżnia się spośród wszystkich 400 odmian daktyli. Co czyni ją wyjątkową? Jakie jest pochodzenie tej odmiany?

 

Świeże daktyle medjool to na pewno najszlachetniejsza odmian wśród wszystkich daktyli, o czym decyduje nie tylko ich wielkość, ale także świeżość, soczystość, lekka wilgotność, miękkość, słodycz i wartości odżywcze.

Odmiana medjool pochodzi z Maroka. Ponad 100 lat temu drzewa tej odmiany w kraju ich pochodzenia zaczęła jednak dotykać choroba, z którą nie sposób było walczyć. Sporą część drzew wysłano więc do Kalifornii. Stamtąd blisko 60 lat temu medjoole trafiły do Izraela. Odkryto bowiem, że tamtejsze warunki klimatyczne bardzo sprzyjają uprawie tych palm. Kilka lat temu Izrael został światowym liderem w produkcji świeżych daktyli z 5 tys. ha plantacji i 35 tys. Mt zbiorów.

Uważa się, że uprawa ekologicznych medjooli nie należy do najłatwiejszych. Jakie prace i zabiegi obejmuje? Co stanowi wyzwanie w produkcji daktyli medjool?

 

Dojrzałe drzewo może dać nie więcej niż 100 kg daktyli. Przynosi ono owoce w wieku 4 lat, a pełną dojrzałość produkcyjną osiąga za kolejne 3 lata. Jego uprawa stanowi ogromne wyzwanie. Nie więcej niż 20% kwiatów może wydać owoce z racji obciążenia palmy. Dlatego wycina się aż połowę kwiatów, a następnie niedojrzałe owoce. To niełatwe zadanie, ponieważ drzewa osiągają wysokość ok. 20 m. Trudności w uprawie obejmują też kontrolę rozrostu chwastów. Usuwa się bowiem je za pomocą sierpa elektrycznego lub wypasając owce.      

 

 

W jaki sposób odbywają się zbiory i jak przetwarzane są daktyle medjool? Co gwarantuje ich świeżość?

 

Dojrzałe daktyle zbiera się ręcznie. Wyłącznie za pomocą obróbki cieplnej poddaje się je dezynfekcji. Następnie daktyle ręcznie sortuje się i pakuje. Dla zachowania świeżości owoce są mrożone w temperaturze -18 ºC. Co interesujące, bardzo mała zawartość wody sprawia, że medjoole jako jedyne daktyle nie zamarzają – nawet w temperaturze -27 ºC. Po wyjęciu z mroźni medjoole mogą być przechowywane nawet rok w temperaturze do 20 ºC, ale wyjmujemy je bezpośrednio przed dystrybucją.

Co zadecydowało o ogromnej popularności owoców tej odmiany daktyli?

Sprzedaż daktyli medjool dynamicznie rośnie, odkąd okazało się, że to bardzo wartościowy produkt. Medjoole wyróżnia przede wszystkim zawartość błonnika, białka i potasu. Cukier w daktylach uwalnia się powoli, nie podnosząc gwałtownie swojego poziomu we krwi i zapewniając energię na długi czas. Dlatego można je uznać za zdrowy i wysokoenergetyczny produkt, który warto polecać m.in. sportowcom. Pod tym względem medjoole stanowią doskonałe źródło węglowodanów, a także wapnia, magnezu, fosforu, cynku, żelaza, witamin z grupy B, witamin A i K. Co więcej, daktyle tej odmiany prawie nie zawierają tłuszczu, a stanowią miękką, słodką i smaczną przekąskę.

Jak rozwija się kooperatywa Hadiklaim współpracującej w Polsce z firmą OrganicHouse?

Nasza kooperatywa obejmuje obecnie ponad 100 gospodarstw. Obecnie jesteśmy największą firmą wyspecjalizowaną w produkcji medjooli. Na świecie sprzedajemy aktualnie ok. 15 tys. Mt tych owoców. Dostarczamy je do prawie wszystkich krajów w Europie, m.in.: do Polski, Niemiec, Austrii, Turcji i Rosji. Eksport obejmuje również inne części świata, np. Stany Zjednoczone, Australię, Tajlandię i Chiny. Ostatnio rośnie też zapotrzebowanie na nasze daktyle medjool w Indiach. Sądzę, że popyt na te owoce w jakości ekologicznej wzrasta bardzo dynamicznie i myślę, że w ciągu najbliższych lat tendencja ta się utrzyma.