Ponad 200 produktów w czternastu kategoriach walczyło o Złote Medale i Wyróżnienia targowe. Przyznano 13 Złotych medali w tym dwie nagrody w kategorii „Debiuty” – krajowy i zagraniczny oraz 18 Wyróżnień.

Jury w składzie Jarosław Uściński (Przewodniczący Jury, Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, restaurator), Agnieszka Szpaderska (manager Targów), Grzegorz Łapanowski (kucharz, dziennikarz kulinarny, właściciel Food Lab Studio), prof. Krzysztof Krygier (Katedra Technologii Żywności SGGW), Andrzej Gantner (wiceprezes Polska Federacja Producentów Żywności), Joanna Kozłowska (Warszawski Rolno-Spożywczy Rynek Hurtowy Bronisze), przez wiele godzin, w gościnnych progach restauracji Moonsfera, degustowało i oceniało specjały krajowe
i zagraniczne.

Przedstawiamy listę laureatów Konkursu o Złoty Medal Targów WorldFood Poland 2019:

1. Debiut zagraniczny
Złoty Medal
Mule á la minute z białym winem i warzywami, Roem Van Yerseke B.V.

2. Debiut polski
Złoty Medal:
Chrzan tarty z wasabi, Ogródek Dziadunia

3. Żywność ekologiczna
Złoty Medal:
Nobleza del Sur, ECO NIGHT, Oliwa z oliwek extra virgin, EVOO Premium
Wyróżnienie:
Bio mieszanka kiełków do sałatek – Śródziemnomorska, Jetting Systems
Ocet ekologiczny jabłkowy, OCTIM Wytwórnia Octu i Musztardy Sp. z o.o.
Chrupkie pieczywo z kiełków pszenicy ze słodką papryką i zieleniną „Rostok”, UkrEcoKlhib (Ukrainian Ecological Bread)

4. Suplementy diety
Złoty Medal:
Oleosom Olej z rokitnika w pulpie, SZARŁAT M i W Lenkiewicz Sp. J.
Wyróżnienie:
VITA-MIN Multiple Sport 40+, Olimp Laboratories
2KC after, Colfarm S.A.

5. Sosy, majonezy, ketchupy, musztardy
Złoty Medal:
Sos Kabul – orientalny sos pomidorowy, VITAPOL Sp.J.
Wyróżnienie:
Musztarda Kcyńska Miodowa, Wytwórnia Musztardy Kcyńskiej

6. Słodycze i przekąski
Złoty Medal:
Chocovera – Skórka pomarańczy w czekoladzie ciemnej, Alta Saska Sp. z o.o.
Wyróżnienie:
Kandyzowany owoc z jagodą MIX, Ramkalni Nordeco SIA
Morele suszone , Vivio Healthy Food

7. Przetwory zbożowe i wyroby piekarnicze
Złoty Medal:
Musli owocowe z białą czekoladą OneDayMore, OneDayMore Sp. z o.o.
Wyróżnienie:
Mąka z pszennym płatkiem, Młyn Zbożowy „Bracia Górscy” Sp. J.

8. Przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego
Złoty Medal:
Pasta słonecznikowa z curry, Primavika Sp. z o.o.
Wyróżnienie:
Malinowy sok przecierowy – bez cukru, Gospodarstwo „Prosto ze Wsi”
Pesto z suszonych pomidorów, PROCO POLSKA Sp. z o.o. Sp. k.

9. Produkty mleczarskie
Wyróżnienie:
Śmietana wiejska 18% z Kujaw i Ziemi Dobrzymskiej, Kujawska Spółdzielnia Mleczarska we Włocławku
10. Oleje i tłuszcze
Złoty Medal:
Bio olej z pestek śliwki, Nomak Sp. z o.o.
Wyróżnienie:
Pepo Papa olej z pestek dyni, FSF Olej Sp. z o.o.
Olej sezamowy, VEDALAN LLC

11. Napoje bezalkoholowe
Złoty Medal:
Soki Natura Cold Press, NATURA COLD PRESS Sp. z o.o.
Wyróżnienie:
BeRAW Smoothie Vegan Protein, Purella Sp. z o.o.

12. Napoje alkoholowe
Złoty Medal:
Wino z czarnej porzeczki, Winnica Dwórzno
Wyróżnienie:
Meysari Makhmari Premium, Czerwone wytrawne wino, Shirvan Wines

13. Kawa i herbata
Złoty Medal:
Kwiat złotej herbaty, DAMRO EXPORTS (PVT) LTD
Wyróżnienie:
Coffee Cold Brew Black zero sugar, Bio Street

14. Innowacje
Złoty Medal
Pierogi ruskie bez glutenu, Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowe „MATEO”
Wyróżnienie:
Rodzina Sareckich STRES, Wina Rodziny Sareckich

Wszystkim laureatom i wyróżnionym gratulujemy. Wręczenie statuetek i dyplomów odbędzie się 8 marca podczas wieczornej Gali.