Liofilizacja, czyli proces niskotemperaturowego suszenia żywności, to świetny sposób na dostęp do pełnowartościowych owoców przez cały rok! Liofilizacja polega na odparowaniu z owoców wody, przez co zmniejsza się ich waga, ale nie zmniejsza się ilość wartości odżywczych i witamin.
Niegdyś liofilizowana żywność była wykorzystywana głównie przez himalaistów i kosmonautów. Współcześnie, owoce liofilizowane są światowym hitem, a przy tym są dostępne dla każdego. W procesie liofilizacji, przetworzone owoce i warzywa zachowują swoje składniki odżywcze, naturalny wygląd, smak i zapach. A wszystko dzięki wykorzystaniu niskiej temperatury i niskiego ciśnienia w trakcie samego procesu.
Liofilizowane owoce i zioła dostępne w sklepie www.yagoody.pl zawierają ten sam zestaw składników mineralnych i witamin, które posiadały przed liofilizacją. Liofilizowany koperek, pietruszka czy rozmaryn świetnie się sprawdzą jako zdrowy dodatek do dań każdej kuchni. A liofilizowaną aronię, jeżynę i porzeczkę, które charakteryzują się bogactwem antyoksydantów, można dodawać do codziennych śniadań, zwalczając tym samym wolne rodniki. Liofilizowane owoce w proszku idealnie nadają się do jogurtu, owsianki, ciasta naleśnikowego czy sałatek. Z pewnością znajdziesz wiele sposobów na ich wykorzystanie!
Mimo, że sama nazwa może wydawać się skomplikowana, to produkty uzyskane w procesie liofilizacji są proste, smaczne i przede wszystkim zdrowe. Wystarczy raz otworzyć opakowanie z liofilizowanymi produktami Yagoody, by rozpocząć odżywianie na miarę alpinistów i astronautów.
www.yagoody.pl