Pół tony serów sprzedanych w ciągu jednego półrocza. W poznańskim sklepie KoneSER wszystko toczy się wokół sera – niewytwarzanego na skalę przemysłową, ale tego tradycyjnie warzonego przez prawdziwych serowarów. Uzupełnieniem szerokiej oferty nabiału w punkcie zlokalizowanym w pobliżu Rynku Jeżyckiego są inne produkty tradycyjne oraz ekologiczne   

Tekst: Marcin Fajerski

Do otworzenia sklepu specjalistycznego z ofertą serów i nabiału skłoniły jego właścicielkę liczne kulinarne podróże oraz zamiłowanie do tradycji warzenia serów. – Sam pomysł dojrzewał we mnie od dawna – przekonuje Małgorzata Chojnacka, właścicielka KoneSERa. – Chciałam stworzyć miejsce, które będzie przyciągało nie tylko miłośników serów z różnych stron Polski, ale również ludzi, którzy stawiają na smak i przywiązują dużą wagę do pochodzenia produktów.

Z rytmem pór roku
KoneSER jest pierwszym specjalistycznym sklepem w stolicy Wielkopolski, którego oferta opiera się na serach farmerskich. Konsumenci odnajdą w nim nie tylko sery krowie, ale również kozie i owcze. W KoneSERze klienci mogą kupić produkty m.in. Wańczykówki, Yusufa Suleymana, Koziej Łąki i Rancza Frontiera. Małgorzata Chojnacka sama skrupulatnie dba o dobór asortymentu: – biorę odpowiedzialność za to, co sprzedaję. W ofercie mamy około 40 rodzajów serów. Poza tym lubię  bezpośrednie kontakty. Chcę znać ludzi z  którymi współpracuję W ten sposób mam okazję spróbować różnych rodzajów serów, z sezonowymi włącznie i poznać warunki w jakich wytwarzane są sery.

W spółce z serami
Okazuje się, że sery lubią towarzystwo. Dlatego w KoneSERze można znaleźć bogaty wybór smakowitych dodatków: soków, konfitur, dżemów, win, cydru oraz innych produktów, których smak doskonale komponuje się z serami. – Zdecydowaliśmy się na dywersyfikację oferty, aby dotrzeć do szerokiej grupy odbiorców. W ten sposób promujemy też sprzedaż komplementarną Klienci natomiast mogą w pełni docenić walory smakowe proponowanych serów – mówi Małgorzata Chojnacka.

SERce do smaku
Silnym atutem KoneSERa jest atmosfera sklepu oraz kompleksowa i profesjonalna obsługa. Każdy konsument odwiedzający sklep może liczyć na fachowe doradztwo w skomponowaniu deski serów z przysmakami. Wiedzę na temat sztuki warzenia serów klienci mają także szansę pogłębić podczas warsztatów i pokazów, cyklicznie prowadzonych przez zaproszonych serowarów. – Zależy nam na tym, aby osoby przychodzące do nas po zakupy wiedziały więcej – wyjaśnia Małgorzata Chojnacka – Stąd pomysł na umożliwienie konsumentom bezpośredniego kontaktu z  producentami. W ten sposób klienci zyskują też pewność, że oferowane sery farmerskie wytwarzane są z pasją i zaangażowaniem.

Coś więcej niż sklep
Nie tylko dzięki pokazom KoneSER staje się chętnie wybieranym miejscem spotkań i zakupów dla mieszkańców Poznania, Czerwonaka, Suchego Lasu, a nawet Swarzędza. W sklepie znajdują się krzesła, kanapy i stoliki dla wszystkich tych, którzy chcieliby na chwilę zatrzymać i podelektować smakiem. – Zależało nam, aby wszyscy nasi klienci mogli zatrzymać się u nas na dłużej, wypić kawę albo herbatę z konfiturą, zamówić deskę serów lub inne przysmaki – mówi właścicielka KoneSERa – Dzięki temu udało nam się zwiększyć liczbę lojalnych klientów.

Ambitne plany
KoneSER jest bardzo konsekwentnie rozwijaną inicjatywą handlową. W okresie poprzedzającym święta sklep oferuje m.in. prezenty z pieczołowicie dobranymi serami oraz innymi przysmakami, zapakowane w kartonikowe pudełka przypominające kawałki sera. W przyszłości właścicielka chce też zaproponować pokazy serowarskie dla przedszkoli, a także pokazy filmów kulinarnych w wypoczynkowej części lokalu. W ten sposób KoneSER ma ogromną szansę dotrzeć do szerszej grupy zainteresowanych.

Więcej w magazynie EKOdostawcy…