Kraków. W stolicy Małopolski działa już ponad 45 sklepów specjalistycznych z certyfikowaną żywnością. Mimo to można odnieść wrażenie, że pierwsze skrzypce w handlu grają tu ekodelikatesy zapewniające klientom najszerszy wachlarz produktów i usług… A także te, które dysponują największą liczbą punktów w atrakcyjnych lokalizacjach.

 

Tekst: Marcin Fajerski

 

Liczący ok. 754 tys. mieszkańców i zajmujący obszar 327 km kw. Kraków, pozostaje drugim pod względem populacji oraz powierzchni miastem w Polsce, w którym funkcjonuje już niemal 100 sklepów specjalistycznych, zielarskich i placówek sieci handlowych oferujących produkty ekologiczne. Gra jest warta zachodu, ponieważ zarobki mieszkańców małopolskiej stolicy przekraczają średnią w kraju i regionie.

Naturalny Sklepik przyciąga wyjątkową atmosferą zakupów.

 

Cena nie jest barierą

Wg ostatnich danych firmy Sedlak&Sedlak badającej rynek pracy w Polsce, przeciętny krakowianin zarabia aktualnie 4 400 zł brutto. Należy zaznaczyć, że osoby po studiach w Krakowie mogą liczyć na wynagrodzenie w wysokości 4 600 zł brutto, natomiast mediana płac w branży IT wynosi aż 6 000 zł brutto.

Można zatem stwierdzić, że stolica województwa małopolskiego stwarza wręcz wymarzone warunki dla sprzedaży ekoproduktów. – Kilkanaście lat temu, kiedy otwieraliśmy nasze pierwsze delikatesy, odwiedzali je nieliczni klienci zainteresowani zmianą dotychczasowych nawyków żywieniowych – wspomina Ewa Korgól, zarządzająca sklepami Biovert. – Od tamtego czasu rynek zmienił się o 180 stopni. Obecnie oba nasze sklepy odwiedzają konsumenci ze wszystkich przedziałów wiekowych: uczniowie i studenci; młodzi, aktywni zawodowo klienci; rodziny z dziećmi; sportowcy i osoby starsze. Ceny produktów ekologicznych przestają być natomiast czynnikiem zaporowym – dodaje.

 

Ewa Korgól zarządza nowym sklepem Biovert na ul. Białostockiej.

Od diety do zdrowia

Co stanowi dla mieszkańców Krakowa i okolic główną motywację do zakupu produktów ekologicznych? – Niezależnie od ich wieku i zasobności portfela jest nią troska o zdrowie oraz chęć zapewnienia najbliższym wysokojakościowej żywności wyróżniającej się czystym składem i wyjątkowym smakiem – mówi Katarzyna Gardias z Eco Delikatesów w Solvay Parku. – Wymagania konsumentów w Krakowie z roku na rok rosną i stają się oni też bardziej świadomi swoich potrzeb dietetycznych. Równocześnie wykazują dużą podatność na trendy promowane w mediach, zwłaszcza w telewizji i często na zasadzie impulsu sięgają po modne w danym roku produkty. Najważniejsze jednak, że nie tracą zainteresowania zakupem certyfikowanych artykułów spożywczych stosowanych na co dzień – podkreśla.

Top 7 ekoproduktów w Krakowie
  1.  Świeże warzywa i owoce
  2.  Żywność wegetariańska, wegańska i koszerna
  3.  Produkty bezglutenowe
  4.  Soki i napoje
  5.  Naturalne kosmetyki
  6.  Superżywność i naturalne suplementy diety
  7.  Mięso, wędliny i nabiał
Opracowanie: EKOdostawcy 2017

 

Eco Delikatesy w Solvay Park.

 

W grupie można więcej

Warto podkreślić, że w Krakowie powstaje coraz więcej inicjatyw zorientowanych na promowanie zdrowego stylu życia, a więc również produktów ekologicznych oraz funkcjonalnych. W stolicy Małopolski i jej okolicach bardzo dynamicznie działają kooperatywy spożywcze, grupy miłośników jogi, medycyny chińskiej czy ajurwedyjskiej i zdrowego odżywiania. Okazji do promowania idei EKO dostarczają też sezonowe jarmarki, targi i inne eventy. – W Krakowie powstaje coraz więcej społeczności zainteresowanych zgłębianiem wiedzy, która pomoże im lepiej zatroszczyć o kondycję, samopoczucie oraz zdrowie – zauważa Anetta Konstantowska z Zielonego Sklepu. – Sami traktujemy edukację jako nieodzowną część naszej działalności. Sądzę, że w znaczący sposób przekłada się to na całkowitą zmianę podejścia konsumentów do zakupów żywności oraz kosmetyków.

 

Marcin Fajerski z Anettą Konstantowską z Zielonego Sklepu.

Najwięcej dzieje się w centrum

Okazuje się, że najwięcej krakowskich sklepów specjalistycznych zlokalizowanych jest w okolicy Kazimierza i Starego Miasta. W okolicach samej Galerii Krakowskiej działa blisko 11 delikatesów z bogatą ofertą produktów ekologicznych. To sprawia, że ich właściciele w walce o rentowność biznesu stale podnoszą sobie poprzeczkę – w myśl zasady „zwycięzcy biorą wszystko”. Dotyczy to nie tylko oferowanego asortymentu, ale również wystroju i aranżacji sklepowego wnętrza, komfortu zakupów, a także standardów obsługi. Na zmianach tych korzystają konsumenci. Choć można zaobserwować, że coraz więcej prężnie działających ekodelikatesów i sklepów z żywnością w jakości BIO powstaje w okolicach Bronowic, na Podgórzu oraz na trasie w kierunku Skawiny.

 

Ekosklepy na miarę marzeń

Coraz więcej krakowskich sklepów specjalistycznych dysponuje powierzchnią przekraczającą 100 m kw., co pozwala na zagwarantowanie kupującym możliwie najszerszego wyboru produktów ekologicznych, funkcjonalnych i regionalnych. Wiele z nich wyprzedza trendy i może uchodzić za prawdziwy wzór do naśladowania. Sporo sklepów wyróżnia się bardzo oryginalną i spójną identyfikacją wizualną. Duża ich część zapewnia klientom nie tylko miłą, ale i kompetentną obsługę. W coraz większej liczbie delikatesów kupujący mogą też zasiąść w części kawiarnianej i skosztować przysmaków przygotowywanych na miejscu z certyfikowanych półproduktów.

Na tych solidnych podstawach swój sukces budują m.in.: sklepy Biovert, Natura oraz Bacówka. Obok nich swobodnie funkcjonuje wiele punktów o bogatych tradycjach, ale skromniejszej ofercie produktowej oraz usługowej. Nie wiadomo, jak długo sytuacja ta się utrzyma… Można jednak spodziewać się, że w perspektywie najbliższych kilku lat konkurencja w handlu ekoproduktami w Krakowie będzie się zaostrzać. Czy właściciele mniejszych punktów podejmą konkretne i trafne decyzje, aby zatrzymać klientelę? Czy uda im się przekonać konsumentów do zakupów w swoich sklepach specjalistycznych, a nie np. w dyskontach? Czas jeszcze pokaże.

Sklepy Natura systematycznie poszerzają asortyment.

 

Dobre perspektywy

Ogólnie można prognozować, że dystrybucja detaliczna ekoproduktów w Krakowie będzie się rozwijać. Najlepsze lata z pewnością ma jeszcze przed sobą. Ceny certyfikowanej żywności nie stanowią istotnej bariery zakupowej dla mieszkańców Krakowa. Choć w gestii personelu delikatesów specjalistycznych nadal pozostaje edukowanie konsumentów i przekonywanie ich do zalet markowej certyfikowanej żywności.

Pozycja najlepszych krakowskich sklepów specjalistycznych pozostaje niezagrożona, mimo iż w małopolskiej stolicy działa ponad 80 ogólnospożywczych lub wielobranżowych placówek sieciowych. Wiele z nich stara się zabezpieczyć swoją przyszłość, wyprzedzając ogólnokrajowe trendy. Zapewniają też kupującym takie wartości dodane, które staną się solidnym argumentem przekonującym do zakupów w specjalistycznych sklepach stacjonarnych. W dłuższej perspektywie czasu działania te mogą okazać się kluczem do sukcesu.