Firma Palce lizać, działająca na rynku już od 4 lat, poszerza swoją ofertę. Obecnie obejmuje ona nie tylko czyste masło… Ale też różne jego wersje smakowe: czosnkowe, waniliowe, chili, grzybowe, ziołowe i inne równie smaczne. Najnowszym pomysłem jest energia do kawy, czyli kompozycja masła sklarowanego z olejem kokosowym, wanilią, kardamonem i cynamonem.

Tłustą kawę pija się w krajach zimnych i wietrznych jak Nepal, gdzie masła ghee dodaje się także do herbaty. W Europie taka kawa znana jest pod nazwą „kuloodpornej”. Palce lizać ten rok spędza właśnie na promowaniu takiego zdrowszego, tłustszego wydania kawy. Kawa z tłuszczem nie zakwasza tak organizmu, nie wypłukuje z minerałów, nie podrażnia śluzówki żołądka. Dodatkowo pobudza oraz przyspiesza metabolizm. Dlatego też coraz więcej kawiarni serwuje taką kawę, a w sklepach czy na targach zdrowej żywności można znaleźć nowość od Palce lizać w postaci energii do kawy.

Palce lizać to pierwszy polski producent masła sklarowanego ghee. Na pierwszy rzut oka brzmi podobnie do masła klarowanego, ale to nie to samo. Podczas kiedy w zwykłym klarowanym są ciągle białka i cukry, to w maśle sklarowanym znajduje się już sam czysty tłuszcz mleczny. Poszerza to zakres właściwości i zastosowania oraz przechowywania takiego masła. Taki efekt końcowy uzyskuje się dzięki specjalnej recepturze klarowania. Właściciel Palce lizać – Przemysław Filip – uczył się jej podczas wielokrotnych podróży do Indii, gdzie w ekologicznym gospodarstwie krok po kroku dowiadywał się, jak dbać o krowy, aby były prawdziwie szczęśliwe oraz jak klarować masło, aby było czystym tłuszczem.