Farma Świętokrzyska powstała w 2002 r. Od początku swojej działalności funkcjonowała jako gospodarstwo ekologiczne produkujące warzywa. Założycielem i pomysłodawcą był obecny prezes spółki Farma Świętokrzyska Sp. z o.o., Łukasz Gębka.  Ukończył on Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie na kierunku inżynieria środowiska. Wiedza zdobyta podczas studiów oraz wzrost świadomości dotyczącej zdrowej żywności i konsekwencji takiego odżywiania były impulsem do założenia gospodarstwa ekologicznego.

Tekst: Marta Wodała

Szybko o zaletach nieskażonej żadną chemią żywności przekonała się także Olga, żona Łukasza. Od początku działalności Farmy Świętokrzyskiej wspierała męża i pomagała mu              w trudach prowadzenia takiej działalności. Początkowo gospodarstwo zajmowało obszar ok. 7 ha gruntów rolnych. Obecnie jest to już ponad 100 ha. Prowadzenie tak dużego gospodarstwa to ciężka praca, walka z czasem oraz ciągłe poszerzanie wiedzy na temat upraw nowych gatunków roślin. Niejednokrotnie pot i wylane łzy powodowały chwilowe zwątpienie w rozpoczętą pracę, ale upór, wielka pasja i zaangażowanie pozwoliły na stworzenie tak wyjątkowego miejsca, jakim jest Farma Świętokrzyska.

Czas przełomów                                                   

Przełomowym wydarzeniem w rozwoju Farmy było powstanie przetwórni, która jest sercem całego gospodarstwa i dopełnieniem jego rozwoju. Miało to na celu poszerzenie listy produktów oferowanych do sprzedaży, jak również zwiększenie atrakcyjności Farmy. Początki w przetwórstwie były trudne. Niewielki metraż, mnóstwo pomysłów na nowe produkty i ta myśl: czy to się uda? Z upływem czasu można śmiało stwierdzić, że była to bardzo dobra decyzja. Aktualnie przetwórnia działa, rozwija się i cały czas pracuje nad nowymi produktami. Niezmiennie ulepszane są receptury, a wszystko po to, aby zaspokoić najbardziej wyrafinowane i wymagające gusta klientów.

Łukasz Gębka, pomysłodawca i założyciel Farmy Świętokrzyskiej

 

Coraz szersza oferta

Najnowszym wyrobem Farmy Świętokrzyskiej są ekologiczne flaczki wegańskie. Produkt ten jest w 100% ekologiczny i co ważne, wegański. To zebranie w jednym słoiczku najcenniejszych warzyw, m.in.: marchewki, pietruszki, selera, cebuli czy kapusty. Połączenie tych składników wraz z boczniakami, które mogą stanowić świetną alternatywę dla klasycznej wersji z mięsem, sprawia, że otrzymujemy świetne danie dla wszystkich smakoszów zup!

Obecnie Farma Świętokrzyska oferuje swoim klientom ponad 40 produktów. W ofercie można znaleźć dania gotowe, które prezentowane są w zupełnie nowej odsłonie, np.: ekologiczna kapusta z grochem, ekologiczny bigos wegański, ekologiczny lunch z dyni oraz ekologiczna soja w sosie pomidorowym. Różnego rodzaju sosy i pasty są świetnym dodatkiem do makaronów. Przetwory konserwowe, np.: ekologiczne ogórki konserwowe, ekologiczna papryka marynowana oraz czerwona kapusta marynowana idealnie sprawdzą się jako dopełnienie dań dla aktywnych i zapracowanych. Ekologiczne soki z buraka i marchwi ukoją nawet największe pragnienie, a kiszonki dadzą orzeźwienie na resztę dnia.

Plony ciężkiej pracy

Miniony rok był dla Farmy Świętokrzyskiej czasem ciężkiej pracy. Systematycznie zwiększana była powierzchnia upraw. W tym samym czasie powiększono bazę transportową, aby usprawnić dostawy warzyw i przetworów do klientów. Dzięki zaangażowaniu i determinacji w 2017 r. Farma Świętokrzyska wprowadziła na rynek nowe produkty, które cieszą się dużym uznaniem wśród klientów. Ekologiczny bigos wegański w ub.r. uhonorowany zostały Złotym Medalem podczas targów WorldFood Warsaw jako najlepszy produkt.

Siła wartości

W swoich działaniach Farma Świętokrzyska stawia przede wszystkim na miłość, szacunek i oddanie ziemi. To nadrzędne wartości, które znajdują odzwierciedlenie w ciężkiej, często mozolnej pracy ludzi wykonujących ją na co dzień z pasją i oddaniem. „Z miłości do EKO jakości” to myśl przewodnia towarzysząca całemu zespołowi Farmy Świętokrzyskiej. Idea ta realizowana jest każdego dnia i dotyczy wszystkich aspektów działalności Farmy: począwszy od dbałości o każde nasionko aż do finalnego wzrostu produktu. Wytwarzanie najwyższej jakości produktów, troska o ich składniki odżywcze, dbałość o odpowiedni wzrost upraw oraz zadowolenie konsumentów to dla pracowników Farmy Świętokrzyskiej nadrzędne zasady.

W produkcji ekologicznej Farma skupia się na wytwarzaniu dostatecznej ilości żywności o wysokich walorach odżywczych. Co więcej, produkcja ekologiczna to przede wszystkim rezygnacja ze sztucznych nawozów na rzecz naturalnych metod ochrony roślin. Umiejętne gospodarowanie zasobami naturalnymi z poszanowaniem mechanizmów biologicznych, które regulują  funkcjonowanie systemów przyrodniczych, jest równie ważne jak utrzymanie i dążenie do podwyższenia żyzności gleby.

Farma Świętokrzyska jako gospodarstwo ekologiczne maksymalnie wykorzystuje odnawialne zasoby w oparciu o regionalną organizację produkcji rolniczej. Unikanie jakichkolwiek form zanieczyszczenia środowiska, będących następstwem działalności gospodarskiej oraz utrzymanie biologicznej różnorodności w najbliższym otoczeniu, jak i samym gospodarstwie, włączając w to ochronę wolno bytujących roślin i zwierząt, jest wartością bezwzględnie przestrzeganą przez Farmę.

Oferta warzywna Farmy Świętokrzyskiej z roku na rok się powiększa

 

Ambitne cele

W 2018 r. planowana jest rozbudowa infrastruktury Farmy Świętokrzyskiej: pakowni oraz przetwórni. Cały czas powiększana jest powierzchnia upraw. Również w tym roku Farma Świętokrzyska zamierza dokonać inwestycji w nowe grunty pod uprawy ekologiczne. Wprowadzane są nowe linie warzyw do sprzedaży. Rozszerzana jest baza transportowa, która pozwoli na dostarczanie produktów do większej liczby sklepów. Farma otwiera się ponadto na rynki zagraniczne w celu zwiększenia eksportu.