W Polsce wciąż rośnie konsumpcja i sprzedaż kwasu chlebowego, który jak wskazują badania agencji Nielsena, dla konsumentów w Polsce staje się zdrowszym zamiennikiem gazowanych, dosładzanych napojów. W ciągu ostatnich lat w jego sprzedaży notowano rokrocznie dwucyfrowe wzrosty rzędu ok. 16%. Picie kwasu chlebowego ma ponad tysiącletnią tradycję, co potwierdza jego dobry wpływ na ludzki organizm. – Ekologiczny kwas chlebowy to naturalny napój wytwarzany z tradycyjnego polskiego chleba. Oprócz chleba jego składnikami są jedynie cukier, woda i naturalne drożdże. W Eko Naturze produkujemy prawdziwy kwas chlebowy, który wytwarzamy w oparciu o wielowiekową tradycję poprzez fermentację chleba żytniego otrzymując bezalkoholowy zdrowy napój – mówi Agnieszka Dadusz, właścicielka firmy Eko Natura. – Utrzymywanie tradycyjnych receptur i wysokiego reżimu produktów ekologicznych umożliwia uzyskanie zdrowego produktu wysokiej jakości. Stąd nasz ekologiczny kwas chlebowy zawiera witaminy A, B i C, minerały, żywe kultury bakterii kwasu mlekowego pochodzące z fermentacji, a nie konserwanty i sztuczne substancje chemiczne. Ekologiczny Kwas chlebowy wspiera działanie naszego systemu trawiennego i gastrycznego; wpływa na poprawę dobrego samopoczucia i stabilizację układu immunologicznego. Poprawia też naszą odporność, a także może być pomocny w podniesieniu zdolności absorpcji witamin z pożywienia, szczególnie dla ludzi po 50. roku życia. Picie ekologicznego kwasu chlebowego po wysiłku fizycznym lub treningu sportowym pozwala na uzupełnienie węglowodanów, wspomaga proces dotlenienia mięśni przyspieszając regenerację organizmu – wyjaśnia.