O gamie nowych ekologicznych konfitur z certyfikowanych owoców z Podlasia, nagrodzonych certyfikatem majowej EkoInnowacji mówi Mirosław Angielczyk, prezes Darów Natury

 

Jakimi walorami wyróżniają się konfitury ekologiczne Darów Natury?

 

Należy zaznaczyć, że przygotowujemy je ze świeżych, lokalnych surowców. Priorytetem dla nas jest jakość, dlatego niekiedy nasze wyroby dostępne są jedynie sezonowo i w ograniczonej ilości.

Dzięki starannej selekcji składników nasze konfitury są wyjątkowo aromatyczne. To idealna propozycja nie tylko dla wytrawnych smakoszy, ale także dla dzieci. Zależało nam również na uzyskaniu krótkiego i klarownego składu zawierającego owoce i cukier trzcinowy. W najbliższym czasie, w związku z rozpoczęciem sezonu zbioru płatków róży, wznowimy również produkcję docenianej przez klientów i wyjątkowo pięknie pachnącej konfitury z płatków róży.

 

Jakie produkty wchodzą obecnie w skład linii konfitur ekologicznych Darów Natury?

 

W gamie naszych konfitur oferujemy przede wszystkim słodkie przetwory: konfiturę z poziomki, konfiturę z borówki wysokiej, potocznie zwanej amerykańską, konfiturę z papryki oraz wspomnianą już konfiturę z płatków róży. W skład linii wchodzą również dwa produkty przeznaczone do dań z grilla: pasta czosnkowa i pasta paprykowo-czosnkowa.

 

Jakie zastosowania mają wytrawne konfitury ekologiczne Darów Natury? Do jakich dań i przystawek warto je polecić?

 

Warzywne pasty sprawdzą się świetnie jako dodatek do pieczywa, dań z grilla lub jako pesto do makaronu. Idealnie też komponują się ze świeżymi warzywami lub z wysokojakościowymi wędlinami. Na dobrą sprawę pasty paprykowo-czosnkowej możemy używać do wszystkich potraw, do których używamy keczupu: pieczonych ziemniaków czy grillowanej cukinii. Pasta czosnkowa ma podobne zastosowanie. Może być również dodawana do wszystkich potraw ze świeżym czosnkiem.

 

Z jakimi przystawkami i daniami dobrze komponują się konfitury ekologicznej w wersji słodkiej?

 

Słodkie konfitury mogą stanowić aromatyczny dodatek do śniadania, m.in. do płatków owsianych i kanapek z żytniego chleba. Wyjątkiem jest konfitura z papryki, która dzięki intensywnemu smakowi najlepiej komponuje się z pasztetem z dziczyzny. Sprawdza się też jako dodatek do kruchej pieczeni z rozmarynem. Oczywiście może być polecana również jako dodatek do dań deserowych. Z kolei konfitura z płatków róży jest wręcz nieodzownym elementem do tradycyjnych pączków i wszystkich tych wypieków, którym chcemy nadać wspaniały, różany aromat.