Z danych, jakie podają producenci soków owocowych wynika, że obecnie rynek syropów wart jest 318 mln zł, a ich roczna sprzedaż tylko na polskim rynku wynosi obecnie ponad 35 mln l. W tej kategorii coraz silniejszą reprezentację mają naturalne oraz ekologiczne produkty. Jak te liczby przekładają się na dochody detalistów?

Tekst: Barbara Domichowska

Syropy owocowe są jednymi z najpopularniejszych polskich produktów spożywczych. Niegdyś w ich wytwarzaniu specjalizowały się gospodynie domowe. Obecnie, wraz z rozwojem rynku, producenci prześcigają się w kolejnych odsłonach tego słodkiego napoju. Choć nie brakuje jego krytyków, to nie ulega wątpliwości, że soki owocowe zaczynają przeżywać swój zdrowy renesans, a wraz z rozwojem trendów ekologicznych, coraz więcej firm oferuje je w ekologicznych i smacznych odsłonach.

Słodycz słodyczy
W tradycyjnych syropach owocowych zawartość ekstraktu ogólnego wynosi ok. 66%, z czego przy sporej ilości cukru zawierają stosunkowo mało owoców. Wyróżnia się ich 3 zasadnicze zastosowania: słodzenie, dodawanie smaku oraz właściwości lecznicze. Dlaczego te ostatnie? Ponieważ gęsta i lepka zawiesina sprawia, substancja wolniej się przemieszcza oraz na dłużej zostaje w miejscach, gdzie ma zacząć działać. Niestety, w większości konwencjonalnych produktów podstawą jest biały cukier. I choć syropy na jego bazie są smaczne, to ich spożywanie niesie ze sobą wiele niebezpieczeństw dla ludzkiego zdrowia. Oprócz oczywistych, prowadzących do otyłości tzw. pustych kalorii zakwasza on organizm, zakłóca gospodarkę hormonalną, przyspiesza procesy starzenia, sprzyja powstawaniu próchnicy, przyczynia się do ADHD wśród dzieci i wiele innych. Właśnie dlatego producenci ekologicznych i naturalnych syropów polepszają oryginalne receptury tak, by w produkcie znajdowało się jak najwięcej prawdziwych owoców, a tradycyjny cukier został wyparty przez inne, zdrowsze odpowiedniki.

Kto nie słodzi
Syropów używają praktycznie wszyscy. Służą nie tylko do poprawiania smaku potraw czy osładzaniu wody. Również kawiarnie, restauracje i puby mają je w swojej ofercie, gdyż doskonale współgrają ze smakiem kaw i alkoholi. W czasie ciepłych miesięcy syropy służą najczęściej do zmiany smaku wody mineralnej i są dobrą alternatywą do kolorowych soków owocowych, których skład często pozostawia wiele do życzenia. Z kolei okres jesienno-zimowy, to czas zwiększonego ryzyka zachorowań na przeziębienie i grypę. Syropy owocowe z pokolenia na pokolenie używane były do wspomagania naturalnej odporności oraz przyspieszenia procesów zdrowienia. Producenci dokładają zatem wszelkich starań, by na półkach sklepowych znajdował się jak największy wybór syropów. Z każdym rokiem mają też coraz więcej do zaoferowania.

Kraina syropem płynąca
Producenci syropów ekologicznych oraz właściciele sklepów z naturalną oraz certyfikowaną żywnością systematycznie pracują nad podniesieniem jakości naturalnych syropów owocowych. Normą jest już, że w przypadku oferowanych przez nich produktów stosunek cukru do substancji słodzących wynosi 50%, co oznacza znaczne ograniczenie tego ostatniego. To również rezygnacja z białego cukru na rzecz, najczęściej, brązowego trzcinowego. Jest on zdecydowanie zdrowszy, od tego pierwszego. Konsumenci przywiązujący uwagę do zdrowego odżywiania są również na tym punkcie wyczuleni. Chodzi bowiem już nie tylko o powrót do dobrze zapamiętanych babcinych smaków, ale i ich zdrowe wersje. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym klienci ciągle zainteresowani są syropami z malin czy lipy, pamiętając o ich prozdrowotnych właściwościach. W okresach zwiększonych zachorowań nie może ich zabraknąć na sklepowych półkach.

Alternatywnie
Obok tradycyjnych, znanych polskim konsumentom od lat produktów, półkach polskich sklepów z ekologicznymi produktami od lat fantastycznie radzą sobie również inne syropy. Są o tyle cenne, że wiele z nich posiada niski indeks glikemiczny przez co spożywać je mogą również osoby chore i przywiązuje uwagę do stężenia cukru we krwi. Syrop daktylowy jest bogaty w takie minerały jak potas, fosfor, magnez czy cynk oraz przeciwutleniające polifenole. Syrop z brązowego ryżu powstaje w oparciu o sfermentowany ryż i zawiera enzymy korzystne przy trawieniu cukru. Szczególnie cenny jeśli chodzi o właściwości jest też syrop klonowy. Jego indeks glikemiczny jest niższy od tego zawartego w tradycyjnym cukrze. Dodatkowe w składzie syropu znajduje się także wapń, żelazo, magnez, potas i cynk. Należy też pamiętać, że im ciemniejszy, tym zdrowszy produkt.
Konsumenci w Polsce coraz chętniej otwierają się na nowe smaki, przez co próbują dotąd nieznanych im syropów. Szczególnie, że można posłodzić nimi nie tylko herbatę, ale i zastosowań na naleśniki, lody oraz inne słodkie przekąski.

Szklanka pełna czy pusta?
Popularność syropów w jakości BIO sukcesywnie wzrasta. Konsumenci poszukiwali i poszukiwać będą alternatyw dla konwencjonalnych, nie zawsze odpowiadających im składem produktów. Dlatego właśnie syropy owocowe należą do podstawowego asortymentu w sklepach z ekologicznymi produktami. Warto o tym pamiętać planując zatowarowanie.
Zależnie od pory roku mogą nieznacznie zmieniać się trendy jeśli chodzi o ich właściwości, jednak doskonały smak oraz możliwość wielorakiego zastosowania zawsze przyciągać będzie ku nich wiernych konsumentów.