Tekst: Marcin Fajerski

Po ekologiczne orzechy, migdały, suszone na słońcu owoce, bez dodatku siarki i konserwantów sięga coraz więcej konsumentów. Cenią je przede wszystkim za naturalny smak, aromat, świeży zapach i kolor. Klienci kupują je także z uwagi na wysoką zawartość witamin i innych wartości odżywczych.

Pod szczególną BIOpieką
Wybierając bakalie ekologiczne, konsumenci kierują się też troską o zdrowie. – Ogromną zaletą certyfikowanych bakalii jest to, że nie powodują one przykrych dolegliwości pokarmowych – mówi Aneta Krzemińska, właścicielka sklepu Dobre z natury w Kostrzynie. – Dzięki temu stają się zdrowszym zamiennikiem słodyczy, a także bardzo istotnym składnikiem odpowiednio zbilansowanej diety – wyjaśnia.

Orzechy nie do zgryzienia 
Wszelkiego rodzaju orzechy i migdały od wielu lat należą do najchętniej kupowanych bakalii. – Produkty te cieszą się zdecydowanie największą popularnością wśród certyfikowanych bakalii – potwierdza Sabina Rzeźnik, właścicielka sklepu Domowa Spiżarnia w Dębicy. – Oprócz tego bardzo dobrze sprzedają się suszone morele, śliwki, figi oraz rodzynki – nadmienia.

Oferta nie do przebicia
Podaż firm oferujących ekologiczne bakalie jest jak dotąd niewielka. Detaliści mogą wybierać spośród kilkunastu różnych marek, ale większość udziałów należy do kilku wiodących graczy oferujących szeroki wybór produktów. Kompleksowa oferta ekologicznych bakalii szybko stała się elementem budowania przewagi konkurencyjnej. Dla detalistów jest ona natomiast gwarantem dochodowości kategorii. – Przy marżach wynoszących ok. 20%, rotacja towaru i wolumen sprzedaży ma znaczący wpływ na wyniki finansowe w obrębie całej grupy produktów – przekonuje Aneta Krzemińska.