Magazyn Ekodostawcy był patronem medialnym Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej, które odbyły się w miniony weekend na Stadionie Narodowym w Warszawie.

Pokazy kulinarne, konsultacje medyczne, degustacje, strefa dla dzieci – to tylko część atrakcji, które przyciągnęły odwiedzających na tegoroczne Dni Alergii. Ogromnym zainteresowaniem cieszyły się pokazy Atelier Smaku i znanej autorki książek kulinarnych Mama Alergika Gotuje. Można było zobaczyć jak zrobić świąteczny, wegański bigos czy puddning z tapioki.

Podczas trwania targów zorganizowano także pokazy pierwszej pomocy, na których położono nacisk na naukę ratowania potrzebującego w przypadku wstrząsu anafilaktycznego

Można było zaobserwować jak szybko rozwija się rynek produktów dla alergików. Na targach pojawiło się kilku nowych graczy, którzy oferują żywność bez glutenu i innych alergenów. Ci, którzy już działają na rynku przygotowali wiele nowości, szczególnie z segmentu słodyczy i przekąsek.

Więcej informacji o rynku produktów dla alergików w grudniowym numerze Ekodostawców:  raport Free From Food!