Tekst: Marcin Fajerski

Moda na żywność ekologiczną, niskoprzetworzoną, wegetariańską, wegańską i bezglutenową sprawia, że coraz więcej polskich firm w sektorze HoReCa stawia na serwowanie dań z certyfikowanych albo regionalnych półproduktów. Pionierem w tej dziedzinie są bary Green Way, które aktualnie mogą poszczycić się liczbą aż 60 lokali w całym kraju i dwóch placówek gastronomicznych za granicą.

Czas deBIOtu
W 2008 r. w Trójmieście zadebiutowała nowa niewielka sieć barów Bioway. Obecnie pod jej szyldem działa już 6 punktów na terenie całej Polski. Oprócz tego w kraju funkcjonuje też sieć Fit & Green, która ma jak dotąd 3 placówki gastronomiczne – dwie w Warszawie oraz jedną w Toruniu. Wkrótce jednak może się powiększyć dzięki wdrożeniu kompleksowego programu franczyzowego. W jego ramach operator oferuje m.in. pomoc w otwarciu punktu, szkolenia oraz dostawy półproduktów.

Na oBIOd i EKOlację
Warto nadmienić, że w ciągu ostatnich lat do Polski zawitała też zagraniczna sieć Loving Hut. Oferuje ona niskoprzetworzone dania kuchni azjatyckiej, wolne od składników GMO. Przy przygotowywaniu potraw wykorzystuje się w większości warzywa z certyfikowanych upraw. Sukces pierwszego lokalu w Warszawie skłonił operatorów do otwarcia drugiego punktu w innej części stolicy. Planowane są jednak kolejne inwestycje. Obecnie Loving Hut uznawana jest za najszybciej rozwijającą się międzynarodową firmę z wegańskimi barami szybkiej obsługi.

Sukces sieciowych punktów z niskoprzetworzoną żywnością skłania coraz większą grupę restauratorów i właścicieli innych lokali gastronomicznych do oparcia menu o produkty dostępne w ekologicznej jakości

Organic Corner, Organic Coffee & More, Green Peas, Restauracja Life Is Good, Pestka – to tylko niektóre z warszawskich lokali gastronomicznych, jakie postawiły na menu z ekologicznych składników lub na dania wegetariańskie, wegańskie bądź bezglutenowe. Okazuje się, że takie punkty powstają również w innych polskich aglomeracjach, np. Ruda Kita i Nalanda – we Wrocławiu, Papuamu – w Krakowie, Orkiszowe Pola, Papavero, Amore Bio Gelato i MiXtura – w Poznaniu. Pojedynczo bistra i restauracje ze zdrowym menu działają też w mniejszych miastach, m.in. Dzień dobry w Białymstoku lub Łubu Dubu w Gorzowie Wielkopolskim.

OdroBIOne lekcje
Okazuje się, że fachowe doradztwo w sklepach z ekoproduktami w istotny sposób przekłada się na inne codzienne wybory konsumentów, także na te związane z wyborem lokalu gastronomicznego i kawiarni. – Nasza kawiarnia z założenia jest dopełnieniem oferty sklepu – mówi Dorota Łapa, właścicielka Orkiszowych Pól. – Tu wyraźnie widać, że dynamicznie rośnie liczba osób świadomych dobrego odżywiania – przekonuje. Warto przy tym nadmienić, że obecnie coraz więcej detalistów decyduje się na poszerzenie oferty o usługi gastronomiczne.