Organizacja humanitarna Oxfam wydała raport „Gorączka cukru”, który opisuje ekspansję koncernów na ziemie zamieszkiwane przez tradycyjne lokalne społeczności. Przemysłowi producenci cukru, aby zaspokoić potrzeby światowych korporacji niszczą lokalne wspólnoty i wypierają je z ich terenów.

Więcej cukru niższym kosztem.

W ciągu ostatnich 50 lat światowa produkcja cukru wzrosła niemal dwukrotnie. Przewiduje się, że do 2020 roku wzrośnie jeszcze o 25%. Za tak szybki rozwój płacą społeczności lokalne. Oxfam opisuje, jak potężne firmy z branży cukrowniczej wypychają rolników czy rybaków z ich terenów, aby zrobić miejsce pod kolejne plantacje trzciny cukrowej. Skala zjawiska jest ogromna – 4 ml ha ziemi zawłaszczonych od 2000 roku!  A to nie koniec, ponieważ większość umów jest niejawna i trudno oszacować rzeczywistą skalę zjawiska.

Przesiedlenia, zatrucie środowiska…

Oxfam podaje wiele przykładów  łamania praw lokalnych społeczności.

W Kambodży 200 rodzin z regionu Sre Ambel walczy w sądach z dwoma firmami, w których 70 proc. udziałów ma tajlandzki gigant cukrowniczy Khon Kaen Sugar. W 2006 r. na jego potrzeby wyeksmitowano tam niemal 500 rodzin z trzech wiosek. Tylko część z nich zaakceptowała odszkodowania. Pozostali się opierali, twierdząc, że pieniądze nie wynagrodzą im straty ziemi, na której uprawiali ryż, owoce, kukurydzę i orzechy nerkowca.W brazylijskim Mato Grosso do Sul przemysł cukrowniczy zniszczył lasy, które wcześniej żywiły okolicznych mieszkańców. – Gdy opryskują pola i wiatr wieje w naszą stronę, mamy wrażenie, że wdychamy truciznę. Gdy pada, woda spływa do rzeki, w której się kąpiemy i skąd czerpiemy wodę. Trucizna się rozprzestrzenia, ludzie chorują. Dzieci mają biegunki i choroby skórne – opowiada cytowana przez autorów raportu 24-letnia Edilza Duarte z plemienia Guarani-Kaiowa. (źródło: wyborcza.pl)

Oxfam apeluje do koncernów: nie kupujcie cukru od firm, które łamią prawa lokalnych społeczności!

Co na to koncerny?

„The Independent” cytuje ogólnikowe odpowiedzi koncernów na zarzuty. Rzecznik Coca-Coli stwierdził m.in.: „W przypadkach Kambodży i Brazylii sympatyzujemy z mieszkańcami, których warunki życia uległy zmianie”. Zastrzegł też, że jego firma nie kupuje cukru bezpośrednio od dostawców z Kambodży. Z kolei rzecznik PepsiCo. napisał: „Nasi dostawcy zapewnili nas, że przestrzegają prawa. Będziemy pogłębiać współpracę z partnerami, by zyskać większą wiedzę o tym, jak rozwiązują kwestie, które sygnalizuje raport Oxfam”. (źródło: wyborcza.pl)

Jak się ma to do planów wprowadzenia produktów BIO?

Pepsi planuje wprowadzenie napojów BIO. Może najpierw koncern powinien zadbać o etyczne pozyskiwanie surowców do produkcji swoich napojów i słodyczy? Warto też edukować i uświadamiać konsumentów – najlepszą metodą nacisku jest bojkot konsumencki.