Firmy wystawiające się na Biofach i Vivaness udowodniły w tym roku, że obecnie niemal każdy produkt konwencjonalny ma swój odpowiednik w jakości BIO, m.in. owoce morza, pizza i pieczywo. Zaskoczeniem tegorocznej edycji targowego duetu była bogata oferta świeżych warzyw i owoców, wędlin, dań gotowych, produktów dedykowanych osobom o specyficznych wymaganiach żywieniowych oraz kosmetyków kolorowych. Dowodzi to, że konkurencja w ekobranży stopniowo się zaostrza. Dlatego firmy starają się zaproponować produkty wyróżniające się lepszą jakością, oryginalną recepturą oraz większą wygodą użytkowania. Można zaobserwować też większy udział firm oferujących żywność BIO odpowiednią dla wegan i osób zmagających się z różnymi alergiami pokarmowymi i innymi dolegliwościami. Zauważalnie rośnie też podaż certyfikowanych alkoholi: win, ginu, whisky i piw, a także napojów zero-alkoholowych.