Alergię można zdefiniować jako zmienioną, nadmierną odpowiedź układu odpornościowego na jakąś substancję, tzw. alergen. Nazwa „alergia” pochodzi od greckich słów allos (inny) i ergos (reakcja). Na tę uciążliwą przypadłość cierpi coraz więcej osób. Obecnie uważa się, że alergia stanowi najczęstszą dolegliwość na świecie!

 

Tekst: Alicja Siwek

 

Alergenem może stać się każda substancja, z którą organizm ma kontakt. Mogą to być zarówno produkty spożywcze, substancje wdychane, dotykane, jak i wstrzykiwane. Do najczęstszych alergenów należą cytrusy, pyłki roślin, sierść zwierząt towarzyszących, m.in. psów i kotów, kurz domowy, jad pszczół, jaja, ryby, orzechy i krowie mleko. Można więc mówić o alergiach całorocznych oraz sezonowych, które w nadchodzących miesiącach okazują się szczególnie dokuczliwe.

Jak rozpoznać alergię?

Najczęstszym objawem alergii jest alergiczny nieżyt nosa, nazywany katarem siennym. Do innych objawów zaliczają się duszności, kichanie, zaczerwienie, swędzenie i łzawienie oczu, opuchlizna i kaszel. W bardzo trudnych przypadkach może nastąpić wstrząs anafilaktyczny, który może spowodować utratę przytomności oraz zapaść.

Mimo iż rozpoznanie substancji uczulającej nie należy do łatwych zadań, stanowi ono fundament pozwalający rozpocząć leczenie. Niemożliwe jest całkowite wyleczenie alergii. Zazwyczaj trwa ona do końca życia. Niekiedy można natomiast pozbyć się jej objawów. W przypadku ich nasilenia zaleca się leczenie farmakologiczne oraz unikanie kontaktu z alergenami. W celu leczenia stosuje się odczulanie, kortykosteroidy, inhalatory lub tabletki.

Czarnuszka – lek na wszystko

Znane są naturalne źródła substancji łagodzących objawy alergii. Dużą popularność w tej dziedzinie zyskał olej z czarnuszki.

Czarnuszka to mała, niepozorna roślina, która dzięki swojej wszechstronności znalazła zastosowanie w kuchni, kosmetyce i ziołolecznictwie. Jej małe, czarne ziarenka działają przeciwbólowo, antybakteryjnie, przeciwskurczowo, rozszerzają oskrzela, a to tylko niektóre z ich właściwości. Czarnuszka jest naturalną i bezpieczną alternatywą dla leczenia farmakologicznego. Składniki czynne czarnuszki – tymochinon i nigellon – wykazują silne działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Blokują również wydzielanie histaminy.

Żeby zapewnić najlepsze przyswajanie prozdrowotnych składników czarnuszki, warto spożywać ją w formie oleju. Jednak w tym przypadku należy uważać, jaki olej się wybiera. Warto sięgnąć jedynie po olej tłoczony na zimno i nierafinowany. Powinien być zamknięty w butelce z ciemnego szkła, nieprzepuszczającego promieni słonecznych. Takich olejów nie można podgrzewać, aby nie utracić ich właściwości. Dlatego nie należy na nich smażyć, a można je spożywać tylko na zimno. Mimo iż olej z czarnuszki nie należy do najtańszych, jego niezwykłe właściwości sprawiają, że wart jest swojej ceny.

Roślinni sprzymierzeńcy

Pomocna przy łagodzeniu objawów alergii może okazać się również kurkuma – azjatycka roślina, którą bardzo często stosuje się jako przyprawę. Za sprawą obecnego w niej związku aktywnego – kurkuminy – jest w stanie zmniejszyć skurcz dróg oddechowych oraz reakcję na alergeny, a także łagodzić alergiczne zapalenie spojówek.

Pachnotka zwyczajna należy do najmniej popularnych ze wspomnianych roślin. To niezbyt okazała roślina o grubych, zielonych lub fioletowych liściach. Zawarte w niej kwercetyna i kwas rozmarynowy mają działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwhistaminowe, a także zmniejszają objawy alergiczne. Dzięki temu są skuteczne w przypadku przewlekłego siennego kataru, alergii na kurz i pyłki, sierść zwierząt, detergenty oraz składniki zawarte w kosmetykach.

Włączenie tych produktów do codziennej diety może zmniejszyć uciążliwe objawy alergii, a także wspomóc nasz organizm w innych aspektach.