Zakład Produkcji Spożywczej SKWIERAWSKI to firma działająca już 30 lat, zajmująca się produkcją wyrobów tradycyjnych i regionalnych. Podstawowymi surowcami są owoce leśne i grzyby z terenu  Borów Tucholskich. Najważniejszym z nich stała się żurawina – dość obficie występująca w tej części kraju.

 

Firma z sukcesem wprowadziła na rynek żurawinę błotną niskosłodzoną, keczup z żurawiny, nektar i całe owoce żurawiny w soku żurawinowym. Produkowana od 10 lat nalewka żurawinowa szybko zdobyła uznanie smakoszy nalewek.

W tradycji kulinarnej Pomorza żurawina cieszyła się i nadal cieszy opinią owocu leśnego szczególnie korzystnie wpływającego na zdrowie człowieka. Potwierdzają to specjalistyczne badania nad pozytywnym wpływem  żurawiny na pracę gruczołów dokrewnych, jej działanie aseptyczne, niwelowanie nadciśnienia i arteriosklerozy, hamowanie chorób dróg moczowych czy nawet kamicy nerkowej.

Borówka brusznica i borówka czernica, tzw. jagoda to również ważne surowce w produkcji firmy. Przetwory z tych owoców cechuje wyborny smak i aromat, a przy tym wpływają na wiele niedomagań organizmu człowieka.

Z serca Borów Tucholskich

Bory Tucholskie to największy kompleks leśny w Polsce, ale mimo to nie zapewnia on wystarczającej ilości surowca. Dlatego też corocznie zakład poszerza ofertę o przetwory z owoców uprawnych, zachowując jednak jak najlepsze właściwości, tzn. mały stopień przetworzenia i brak dodatku zbędnych substancji, w tym szczególnie konserwantów. Ostatnio w produktowym portfelu firmy pojawiły się konfitury: z wiśni, czarnej porzeczki i maliny.

Drugim ważnym działem produkcji zakładu stały się grzyby leśne suszone. Przygotowuje się je w postaci krajanki, mączki, grysów o różnej granulacji oraz koncentratu grzybowego. Ten ostatni produkowany jest w oparciu o własny patent – wynalazek.

Ponad 10 lat temu Zakład Produkcji Spożywczej SKWIERAWSKI podjął się produkcji nalewek owocowych. – Nie chciałem, aby były to „nalewki babuni”, ale nalewki SKWIERAWSKIEGO o zawartości alkoholu 32% obj. – mówi Stefan Skwierawski, właściciel firmy. – Założenie było trafne i obecnie produkujemy 18 smaków nalewek w butelkach o poj. 200 i 350 ml.

Na przestrzeni 30 lat działalności firma zdobyła wiele złotych medali, dyplomów. Najpierw na pionierskich Targach Zdrowej Żywności w Tarnowie, później na Targach Gdańskich, IFE Poland w Warszawie, Polagra Food i NATURA FOOD. – Większość naszych przetworów zdobyła HIT-y Konkursu Gospodarczego Pomorza i Kujaw za walory smakowo-jakościowe. W r. 2017 przyznano nam z kolei Palladowego HIT-a za działania przedsiębiorstwa na rzecz Budowania Społecznej Odpowiedzialności Biznesu – wspomina Stefan Skwierawski, którego dodatkowo uhonorowano tytułem HIT Promocji Regionu 2017 za działania na rzecz propagowania zdrowej żywności oraz promocję regionu, dzięki znakomitym produktom rozpoznawalnym i uznanym przez klientów.

W r. 2014 decyzją Marszałka Województwa Pomorskiego firma uzyskała status członka Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego Europa. Kolejne lata będą poszukiwaniem uruchomienia ciekawych, bardzo starych tradycyjnych przetworów.